Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V kauze Five Star Residence sa objavilo ďalšie meno: Kšefty s Bašternákovou ženou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA – V reťazci podozrivých prevodov z kauzy Five Star Residence sa objavilo aj meno niekdajšieho manažéra hokejového Slovana Bratislava a exšéfa Fun rádia Patrika Zimana. Ten mal kúpiť byty od Bašternáka a neskôr ich predať Bašternákovej.

Podľa portálu Aktuality.sk Ziman najskôr kúpil štyri byty od firmy Ladislava Bašternáka ako fyzická osoba. Neskôr ich mal predať spoločnosti Snerad a kúpiť ich znova. Tentoraz však ako 100% vlastník firmy Stav PZ. Byty potom predal firme Tatiany Bašternákovej.

Na začiatku a na konci reťazca podozrivých Zimanových obchodov s bytmi je Bašternák a jeho žena Tatiana. Portál z účtovných závierok niektorých zapojených firiem zistil, že do sporného biznisu sa dajú identifikovať položky, pri ktorých sa v roku transakcie objavili vysoké sumy.

Možné ceny sa dali zistiť len z účtovných závierok spoločností Snerad a Stav PZ. Bašternáková firma BL 202 a ani firma jeho ženy Tatiana Rent, účtovné závierky pravdepodobne nezaslali.

Dlhy a spojenie s Kočnerom

Zimanova firma Stav PZ osem rokov sídlila v budove, ktorú spoločne vlastnia Ladislav Bašternák, Ján Počiatek a Jozef Gál. Z informatívneho výpisu obchodného registra vyplýva, že Zimanova firma zanikla 29. Apríla 2016 tak, že sa zlúčila s firmou Juvenus.

Bývalý manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.
Zobraziť galériu (2)
Bývalý manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.  (Zdroj: TASR)

Juvenus dlhuje štátu na daniach 4,5 miliónov eur. Konateľom tejto firmy je Francúz Amélio Malva Laurent Bilot-Magé. Rovnaké meno figuruje aj vo firme Relco, ktorá sa zase zlúčila s Bašternákovou spoločnosťou LTB Rent, ktorá figuruje v kauze kontroverzných prevodov bytov Bonaparte. Aktuality sa so Zimanom pokúšali aj skontaktovať a zistiť stanovisko, ten však nechce nič komentovať.

Medzi obvinenými v kauze Five Star Residence je aj Marian Koćner, ktorý je momentálne stíhaný pre podozrenie z falšovania zmeniek v inej kauze. Vo Five Star Residence je obvinený z krátenia dane a poistného. Kočner celkovo čelí štyrom obvineniam, ktoré sa týkajú ekonomickej trestnej činnosti. Podozrievaný je aj z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Jeden z obvinených, Zoltán Andruskó, ho mal označiť za zadávateľa objednávky u Aleny Zsuzsovej, s ktorou mal mať Kočner milenecký pomer. Kocner je aj krstným otcom Aleninej dcéry a obe finančne podporoval.

Tatiana Bašternáková

Spoločnosť Tatiana Rent s výnimkou roka 2014 podľa Aktualít pravdepodobne nezasiela účtovné závierky. Firma existuje od roku 2014 a byty vo Five Star residence kúpila v roku 2015. Bašternákova žena okrem toho pôsobila aj v ďalších dvoch firmách.

Jeden z bytov, ktorý kúpila Bašternákovej firma od Zimana, napokon skončil v rukách súkromnej osoby. Podľa portálu ide o Rastislava Paloviča, brata prokurátora Bystrúka Paloviča mladšieho. Ten dozoruje kauzu Filipa Rybaniča. Kúpnu zmluvu uzavrela Bašternákova s Palovičom 4. septembra 2018.

Palovič tvrdí, že k firme Bašternákovej manželky sa dostal cez advokáta Petra Filipa, ktorý zastupuje Bašternáka v daňovej kauze. V minulosti bol v jeho advokátskej kancelárii koncipientom. Byt mal kúpiť za trhovú cenu. Palovič má dnes vlastnú advokátsku kanceláriu, ktorá sídli v komplexe Bonaparte.

Viac o téme: KočnerBašternákZimanBonaparteFive Stra Residence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu