Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragikomické VIDEO z Nórska odhaľuje úskalia pokroku: Takto dopadli vodiči elektromobilov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/NAF)

OSLO - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) minulý rok vyhlásila, že Nórsko je ďaleko pred ostatnými krajinami ako Holandsko, Švédsko, Čína, Francúzsko a Veľká Británia v oblasti predaja elektrických automobilov. Aj keď im môžu mnohé krajiny v tomto smere závidieť, nie všetko je také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Z hľadiska ekológie je to pre Nórsko super správa, no je tu jeden "maličký" problém, na ktorý upozornila Nórska automobilová asociácia.

Martin vyfotil Muskovu Teslu: VIDEO Jeho práca ohúrila aj najväčších astronómov dneška

Keďže vedci ešte nedokázali vyrobiť perpetuum mobile, každý automobil potrebuje doplniť palivo alebo dobiť energiu. Pokým pri naftových či pri benzínových vozidlách strávite tankovaním pár minút a môžete si svojho tátoša odšoférovať domov, s elektromobilmi je to trošku komplikovanejšie. Dobitie batérie totiž trvá aj niekoľko hodín, verejných staníc je príliš málo a nie každý majiteľ má vlastný dom či garáž, kde môže svoj dopravný prostriedok napojiť na elektrinu.

Tragikomické VIDEO z Nórska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/NAF)

V Nórsku nedostatok nabíjacích staníc vyriešili obyvatelia po svojom. Večer z bytov naťahujú dlhé káble, aby si cez noc dobili na parkoviskách vozidlá a ráno mohli vyraziť za svojimi povinnosťami. Občas to potom na sídliskách vyzerá ako jedna veľká pavučina. A práve na tento problém krátkym videom upozornila Nórska automobilová asociácia. Síce problém hyporbolizovala, ale v zásade nebola ďaleko od pravdy. V popise k videu uvádza, že takto chcú získať podporu na boj o získanie ďalších rýchlo nabíjacích staníc. Dá sa totiž očakávať, že elektromobilov bude časom len a len pribúdať.

Nórsko oslobodilo nové elektrické autá od mnohých daní a cestných poplatkov a ich majitelia môžu často parkovať zadarmo. Taktiež vyrába takmer všetku svoju elektrickú energiu vo vodných elektrárňach, takže tento posun k elektromobilom pomáha krajine znižovať emisie.

Podľa výpočtov IEA, do ktorých nie sú zahrnuté hybridné vozidlá, čo sa nedajú nabíjať zo siete, podiel elektromobilov na predaji vozidiel v Nórsku v roku 2017 medziročne vzrástol z 29 na 39 percent. Naproti tomu predaj dieselových vozidiel v tejto škandinávskej krajine vlani klesol a podieľa sa 23 percentami na celkovom dopyte, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo 31 percent. Niektoré regióny v Nórsku začali vyberať vyššie cestné mýto v prípade dieselových automobilov.

Viac o téme: ElektromobilAutomobilNabíjanieNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu