Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pretekári na luxusných autách zavinili smrť Štefana (†57): Jasné stanovisko Poliaka, ktorý sa zviezol na Ferrari

Nezodpovedná jazda si vyžiadala život nevinného človeka. Zobraziť galériu (20)
Nezodpovedná jazda si vyžiadala život nevinného človeka. (Zdroj: Facebook/Dolný Kubín a Orava)

DOLNÝ KUBÍN - Tragická nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu v Dolnom Kubíne, šokovala Slovákov. Lavína rozhorčenia na adresu trojice, ktorá sa po slovenských cestách preháňala na luxusných autách, však putuje aj z ich rodnej krajiny. Za smrť nevinného otca rodiny vinia Poliaci zbohatlíkov, našli dokonca aj konkrétneho vinníka. Ten sa však od nehody dištancuje.

Štefan sa viezol v aute so svojou rodinou, cestu mu však skrížilo luxusné Porsche. Za volantom sedel poľský vodič, ktorý sa mal po slovenských cestách preháňať so svojimi známymi na Ferrari a Mercedese.

Video, ktoré zachytil svedok nehody, aj komentáre na sociálnej sieti svedčia o tom, že pravidlá na cestách nerešpektovali, navyše poriadne riskovali a dupli na plyn.

Strašná nehoda pri Dolnom Kubíne

Ich jazda sa napokon stala osudnou pre nevinného otca rodiny. Štefanove zranenia boli po čelnej zrážke natoľko vážne, že im na mieste podľahol. Jeho manželka (50) skončila v nemocnici, syn Michal (21) vyviazol s ľahkými poraneniami. Podľa medializovaných informácií rodina syna viezla na vysokú školu. Viac sa dočítate TU.

Trojicu obvinili

Napriek tomu, že verejnosť bola spočiatku skeptická, všetkých troch zadržaných Poliakov napokon obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia. "Štyridsaťdvaročnému obvinenému mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na dva roky až päť rokov. Zostávajúcim dvoch obvineným mužom hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky," uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Nezodpovedná jazda si vyžiadala
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/Dolný Kubín a Orava)

Ako ďalej informoval, podnet na návrh na vzatie do väzby zaslali na prokuratúru. O tom, či muži skončia za mrežami, rozhodne súd. Polícia na prípade aj naďalej pracuje. Policajný prezident Milan Lučanský sa pre televíziu Markíza vyjadril, že dokonca budú tlačiť na najvážnejší postih. "V rámci všeobecného ohrozenia im hrozí možno až desať až pätnásť rokov väzenia, lebo podľa nás to bol úmyselný trestný čin," povedal.

Za volantom mal sedieť novinár

O kolízii informovali aj poľské médiá. Zaznelo napríklad aj to, že ich krajania si na slovenských cestách jednoducho zorganizovali preteky ako z počítačových hier. Ich správanie odsúdili.

Slovenský vodič nemal podľa odborníkov šancu zabrániť nehode.
Zobraziť galériu (20)
Slovenský vodič nemal podľa odborníkov šancu zabrániť nehode.  (Zdroj: Facebook/Dolný Kubín a Orava)

Portál dziennik.pl informoval, že jedným z účastníkov nehody bol poľský novinár. Mal sedieť za volantom Mercedesu.

"Rovnako ako tisíce ľudí v Poľsku sme s hrôzou sledovali video z nehody na Slovensku. Sme šokovaní škandalóznym a neúctivým správaním poľských vodičov. Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre správanie, ktoré ohrozuje zdravie a život účastníkov cestnej premávky," vyjadrila sa riaditeľka komunikácie a vzťahov s verejnosťou spoločnosti Mercedes-Benz Poľsko.

Spoločnosť mala auto novinárovi zapožičať, keďže pracoval pre redakciu, kde vozidlá testovali a písali o nich príspevky. Podľa zástupkyne Mercedesu sa však každá spolupráca ošetruje zmluvou, v ktorej sú zakotvené aj body týkajúce sa dodržiavania pravidiel cestnej premávky. 

Ako uviedla, spoločnosť nemá priamy vplyv na to, ako sa s modelmi zaobchádza a po tragédii dokonca zvažujú, že zmenia pravidlá. "V jednom sme si istí: testovanie maximálnych možností "áut snov" sa má uskutočniť na trati, nie na verejnej ceste," dodala za spoločnosť.

Zbohatlící z Poľska?

Podľa medializovaných informácií však na Slovensku nemali "pretekať" len traja muži. Jazdiť tu mali aj vodiči luxusného Lamborghini Aventador a Fordu Mustang GT. "Mal to byť posledný výlet na konci sezóny a jedným z organizátorov tejto víkendovej cesty na Slovensko bol už spomínaný novinár," tvrdí poľský portál.

Na cestách videli okrem
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook)

Informáciu potvrdzujú aj komentáre Slovákov na sociálnych sieťach. Autá videli na rôznych miestach, nie však len tri, ktoré skončili v rukách polície.

Sedel vo Ferrari

S tragickou kolíziou sa spája aj meno mladíka, ktorý sám seba označuje ako "automobilového a motocyklového maniaka". O svoju vášeň sa delí prostredníctvom webovej stránky. Od spojenia s nehodou sa však dištancuje.

Mladý Poliak silné stroje miluje.
Zobraziť galériu (20)
Mladý Poliak silné stroje miluje.  (Zdroj: Facebook/R.R.)

"Nie som s ňou žiadnym spôsobom spôsobom spojený. Nie som majiteľom ani užívateľom žiadneho z vozidiel, ktoré sa zúčastnili na nehode, ani som nebol v čase nehody vodičom alebo spolucestujúcim žiadneho z nich," vyjadril sa.

Vo vyjadrení však priznal, že vodič Ferrari je jeho známy, s ktorým mal možnosť v minulosti sadnúť do luxusného auta ako spolujazdec. Vozidlo tiež testoval, preto jeho fotografiu zverejnil aj na svojej webovej stránke.

Keďže na jeho adresu sa po nehode nakopilo množstvo nenávistných komentárov, Poliak tiež upozornil, že akékoľvek ďalšie ohováranie bude riešiť právnou cestou. Ľudia ho totiž podľa jeho slov označujú aj ako vraha.

Reakcie Poliakov

Na sociálnych sieťach a v diskusiách Poliaci svojich krajanov vôbec neobraňujú, práve naopak. Veria, že na Slovensku sa dočkajú spravodlivosti. V Poľsku by im podľa ľudí pomohli peniaze a z páchateľov by sa stali obete. 

Objavili sa aj reakcie, že išlo o deti z bohatých rodín. "Jeden z nich je syn známeho poslanca," tvrdí dokonca jeden z komentujúcich.

Viac o téme: NehodaSmrťLuxusné autáPoliaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu