Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sedem minút pred pádom mosta v Janove: Vodič natočil šokujúce VIDEO, toto si nikto nevšimol?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube/lonesto.it)

JANOV - Talianska prokuratúra zverejnila video, ktoré zachytáva obrovskú prasklinu na deviatom pylóne janovského mosta, ktorý sa krátko potom zrútil. Medzi 20 osobami, ktoré prokuratúra vyšetruje, figurujú popri ôsmich ľuďoch z vedenia prevádzkovateľa mosta aj zamestnanci ministerstva dopravy a štátnej správy. Informoval o tom v piatok denník La Repubblica. Zhruba dvestometrová časť Morandiho mosta sa zrútila 14. augusta, pri nešťastí zomrelo 43 ľudí.

O vlások unikli smrti: VIDEO Spovede ľudí, ktorí len zázrakom prežili zrútenie mostu v Janove

Video natočil motorista, ktorý po moste prešiel sedem minút pred jeho zrútením. Hoci je možné, že trhlina na pylóne už bola dlhý čas pred zrútením stavby, vyšetrovatelia chcú zistiť, či nepreukazuje, že sa stav konštrukcie zhoršil v predchádzajúcich mesiacoch.

Zo spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá most prevádzkuje, zoznam prokuratúry uvádza napríklad výkonného riaditeľa Giovanniho Castellucciho, prevádzkového riaditeľa Paola Bertiho, manažéra oblasti Janova a jeho dvoch podriadených, manažéra zodpovedného za údržbu a jeho predchodcu či manažéra, do ktorého gescie spadajú mosty a tunely.

Sedem minút pred pádom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Vigili Del Fuoco via AP)

Výkonný riaditeľ Castellucci sa v auguste za nešťastie neospravedlnil s tým, že spoločnosť počká na záver vyšetrovania. Ospravedlnenie by sa podľa neho rovnalo priznaniu viny. Spoločnosť však vyčlenila 500 miliónov eur na pomoc Janovu; má sa z nich financovať stavba nového mosta, odškodniť rodiny obetí a ľudia, ktorí museli opustiť domy pod mostom.

Sedem minút pred pádom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Prokuratúra vyšetruje tiež troch členov vedenia dozornej jednotky, ktorú zriadilo ministerstvo dopravy v roku 2012 a zverilo jej okrem iného dohľad nad zmluvnými partnermi.

Sedem minút pred pádom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni)

Na zozname ďalej figurujú štyria inžinieri, ktorí ministerstvo dopravy zastupujú v orgánoch miestnej správy. Posledné štyri osoby zo zoznamu sú ľudia, ktorí vo vzťahu k údržbe mosta nemali takú veľkú zodpovednosť ako ostatní vyšetrovaní.

Viac o téme: VideoMostTrhlinaJanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu