Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taliansko zverejnilo VIDEO pádu mosta v Janove: Zábery skazy, z tej hrôzy vám naskočí husia koža

Na videosnímke poskytnutej talianskou finančnou políciou je moment pádu Morandiho diaľničného mosta Zobraziť galériu (3)
Na videosnímke poskytnutej talianskou finančnou políciou je moment pádu Morandiho diaľničného mosta (Zdroj: TASR/AP/Finance Police)

JANOV - Talianska prokuratúra včera povolila zverejnenie videa zachytávajúceho pád Morandiho mosta v Janove, pri ktorom vlani 14. augusta zomrelo 43 ľudí. Informovala o tom agentúra ANSA. Zábery pochádzajú z firmy Ferrometal, ktorá sídlila neďaleko mosta. Nahrávku ihneď po nešťastí zabavila na pokyn prokurátorov polícia.

Most smrti v Janove sa stal minulosťou: VIDEO demolácie, po obrovskom výbuchu zostali len sutiny

Až doteraz bola tajná, aby sa vylúčilo ovplyvnenie výpovedí svedkov. Zrútenie mosta trvalo 14 sekúnd. Video považuje prokuratúra za kľúčový dôkaz. Podľa prokuratúry jednoznačne ukazuje, ako sa pri deviatom pilieri pretrhol jeden zo zväzkov lán pokrytý betónom. Medzi kusmi padajúceho mosta sú na začiatku viditeľné autá s rozsvietenými svetlami - niektoré padajú zároveň s mostovkou, dve na chvíľu vyletia do vzduchu, pretože v poslednej chvíli vyšli po naklonenej konštrukcii.

Niekdajší prevádzkovateľ mosta, spoločnosť Autostrade per l'Italia, v reakcii uviedla, že podľa jej technických konzultantov video "príčinu zrútenia nevysvetľuje" a "neukazuje všetky základné komponenty mosta". Príčiny ďalej zisťujú technickí konzultanti spoločnosti. Most sa čiastočne zrútil vlani 14. augusta a o život vtedy prišlo 43 ľudí. Minulý piatok boli odstrelené zostávajúce dva piliere konštrukcie.

Minulý utorok boli symbolicky začaté betonárske práce na pilieri nového mosta. Jeho stavbu vedie miestny rodák, architekt Renzo Piano. Podľa denníka La Stampa by sa nový most mal podobať lodi. Konštrukcia z ocele má byť v noci osvietená elektrinou zo solárnych panelov.

Na videosnímke poskytnutej talianskou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Finance Police)

Zmeniť sa má aj priestor pod mostom, plánuje sa aj vznik novej štvrte. Augustový pád konštrukcie zničil aj niektoré existujúce budovy, do ktorých sa už ich obyvatelia nemohli vrátiť. Bez stálej strechy nad hlavou ich zostalo zhruba 600. Štátne zastupiteľstvo v súvislosti s nešťastím vyšetruje 20 ľudí a niekdajšieho prevádzkovateľa mosta spoločnosť Autostrade per l'Italia.

Viac o téme: TalianskoJanovMorandiho most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu