Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Slovensko sa valia silné búrky: FOTO Západ v ohrození, pozor na výstrahu

Búrka v Nemecku Zobraziť galériu (3)
Búrka v Nemecku (Zdroj: FB/Severe Weather Europe)

BERLÍN - Kým východnú Európu sužujú extrémne horúčavy, na západe bojujú so silnými búrkami. Nemecká meteorologická služba vo štvrtok vyhlásila, že na západe krajiny hrozia tornáda. Výstraha platí aj vo Francúzsku, Belgicku i Holandsku, kde môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 150 kilometrov za hodinu. Výstrahy platia aj pre Slovensko. Na západe Slovenska sa už začali silné búrky.

Zasiahli aj vaše mestá či obce silné búrky? Napíšte nám na tipy@topky.sk

Na západe Slovenska sa v piatok večer začali silné búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Búrky sprevádzajú vysoké úhrny zrážok. „Na stanici Horné Lefantovce a Kolárovo spadlo 45 milimetrov za 30 minút. Prechodne však zosilňuje aj vietor, napríklad v Nitre sme namerali náraz vetra 74 kilometrov za hodinu,“ opisujú meteorológovia situáciu na svojom facebookovom profile.

Na Slovensko sa valia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

S búrkami treba podľa nich počítať aj v nasledujúcich hodinách. Pre západné Slovensko a väčšinu stredného Slovenska preto platí do 21.00 h výstraha pred búrkami s krúpami. V okresoch Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Partizánske, Zlaté Moravce, Nitra, Šaľa, Nové Zámky-sever a Komárno tiež hrozia prívalové povodne. Silná búrka už včera zasiahla Štrbské pleso, kde spadlo vyše 60 milimetrov zrážok. Slovenskí meteorológovia tiež zaznamenali aj silnú búrku, ktorá sa prehnala Popradom. Išlo o tzv. downburst.

Nemeckom sa môže prehnať tornádo

V Severnom Porýní-Vestfálsku meteorológovia dokonca očakávajú, že búrky budú sprevádzané silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 105 kilometrov za hodinu. Výstraha pred tornádom platí aj vo Francúzsku, Belgicku i Holandsku, kde môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 150 kilometrov za hodinu.   

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu bolo vo štvrtok letisko vo Frankfurte nad Mohanom nútené na pol hodinu prerušiť prevádzku. Na viacerých miestach v Nemecku bola odstavená železničná doprava. Nemecké železnice informovali, že cestujúcich upozornili, že treba rátať s rozsiahlymi meškaniami. Uzatvorené sú železničné trate na trasách Hannover-Hamburg-Kiel, Brémy-Hamburg a Osnabrück-Löhne. Nie je však známe, dokedy tieto obmedzenia potrvajú.

Silný vietor vyvracal i stromy a spôsobil rozsiahle škody, ktoré odstraňovali hasiči. Polámané vetvy dopadali aj na elektrické vedenie, čo zapríčinilo výpadky elektrického prúdu.   

Nemecký denník Die Welt píše, že cestári museli dočasne uzavrieť aj diaľnicu A3 v Hesensku, kde boli búrky najsilnejšie. Tvorili sa rozsiahle kolóny, ktoré mali až 20 kilometrov.

Záchranári pomáhali trom ľuďom, ktorí utrpeli zranenia. Jedna osoba sa v meste Bad Vilbel zranila ťažko po tom, čo silný vietor strhol markízu karavanu.

Meteorológovia vo Francúzsku upozorňujú, že búrky hrozia najmä na južnom pobreží. Intenzívne lejaky spôsobili rozvodnenie riek. Leteckí záchranári evakuovali 750 ľudí, vrátane mnohých detí a turistov, z kempingov v departmáne Gard na juhu Francúzska, kde prudký lejak. Jedna osoba je hlásená ako nezvestná. 

Silné búrky sa pravdepodobne presunú na východ a juhovýchod Nemecka. 


Prečítajte si aj: Apokalypsa v Poprade: VIDEO Silná búrka vyvracala stromy, mesto hlási povodne, zaplavilo i Tatry


Viac o téme: NemeckoSlovenskoFrancúzskoTornádoSHMÚBúrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu