Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivý pohľad z vesmíru: VIDEO Horúčavy spálili zeleň v Európe, u nás sú v ohrození tieto oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ESA, )

BRATISLAVA - Vlna extrémnych horúčav dlhodobo sužuje celý európsky kontinent. Upozornila na to Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá zverejnila satelitné snímky, ako horúčavy pustošia všetku zeleň. V priebehu mesiaca sa náš kontinent zmenil na nepoznanie. Katastrofálne sucho bolo zaznamenané aj na Slovensku.

Extrémne horúčavy, ktoré dlhodobo sužujú Európu, je vidieť aj z vesmíru. Mimoriadne sucho spôsobilo toto leto rozsiahle požiare. Oheň pustoší okrem severských krajín aj Grécko, kde zahynulo vyše 90 ľudí.

Veľké straty hlásia aj poľnohospodári, ktorí zažívajú jeden z najhorších rokov. Dokazujú to aj zábery z družice, ktoré zverejnila Európska vesmírna agentúra (ESA). Spomínané animácie na videu porovnávajú záver júna s koncom júla.

Za vlnu horúčav môže podľa meteorológov prúdenie horúceho vzduchu v atmosfére, ktorý od juhu vystúpil vysoko na sever Európy.

Vysoká spotreba elektrickej energie na klimatizáciu

Ďalšie negatívne dopady pocítia Európania aj vo svojich peňaženkách. V horúčavách sa výrazne zvyšuje spotreba elektrickej energie na chod klimatizácie. Jadrová elektráreň vo Francúzsku bola nútená znížiť výkon z dôvodu prehriatej vody v riekach, ktorá spôsobuje nedostatočné chladenie reaktorov.  

Satelitná snímka z 28. júna 2018
Zobraziť galériu (4)
Satelitná snímka z 28. júna 2018  (Zdroj: ESA)
Satelitná snímka z 25. júla 2018
Zobraziť galériu (4)
Satelitná snímka z 25. júla 2018  (Zdroj: ESA)

Poľnohospodári zažívajú najhorší rok

Výrazné škody na majetkoch zaznamenali aj poľnohospodári. Mimoriadne sucho im zlikvidovalo časť úrody. Trhová cena pšenice sa dokonca dostala na trojročné maximum.

Vyhliadky meteorológov nasvedčujú, že mimoriadne sucho by malo byť aj v auguste.

Katastrofálne sucho na Slovensku

Ako informuje portál intersucho.sk, miera intenzity sucha v celom pôdnom profile dosahuje úroveň extrémneho sucha na Turci a lokálne aj na Horehroní a Gemeri, kde je najsuchšie. Výrazné až výnimočné sucho je najmä v oblasti Považia, Ponitria, Žiarskej kotliny a na východe, v Slanských vrchoch a priľahlej časti Zemplína. Na východe krajiny je výrazné sucho. Portál varuje, že extrémne sucho v tejto vrstve zasahuje 3 percentá plochy. Ide o porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961 až 2010.

Sucho na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: intersucho.sk)


Prečítajte si aj: Mimoriadne horúčavy: PREDPOVEĎ Extrémy sa budú zhoršovať, nebezpečenstvo stúpa 


Viac o téme: EurópaHorúčavySucho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu