Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Grécko rázne reagovalo po kritike verejnosti: Odvolali šéfov polície a hasičských zborov

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Šéfovia gréckej polície a hasičských zborov už nezastávajú svoje pozície a nahradili ich iní. Oznámil to v nedeľu grécky premiér Alexis Tsipras po vlne kritiky, ktorá sa zniesla na ich postup pri riešení ničivých lesných požiarov, ktoré vypukli pred dvoma týždňami v okolí Atén.

Oboch šéfov nahradia ich námestníci, informovala agentúra DPA. Opatrenie prichádza dva dni po tom, ako odstúpil z funkcie aj minister civilnej ochrany Nikos Toskas, ktorý dohliadal na činnosť polície a hasičov. Prírodný živel zabil 90 ľudí, tisícky ďalších pripravil o domov a zničil veľkú časť prímorského letoviska Mati.

Vyšetrovanie príčin požiaru stále prebieha. Vláda tvrdí, že požiare založili podpaľači a obvinila ilegálnu výstavbu z blokovania únikových trás, dopĺňa stanica BBC. Podľa expertov polícia chybne nasmerovala vodičov áut do dráhy požiaru, zatiaľ čo úrady nevydali poplach, čo by obyvateľom a turistom umožnilo ujsť.

Okrem vysokého počtu obetí požiar zničil 6880 hektárov zalesnených pozemkov a obývaných oblastí. Odborníci doteraz preverili stav takmer 4000 objektov a podľa ich zistení treba zbúrať najmenej 1046 z nich. Požiar v okolí letoviska Mati je všeobecne považovaný za najtragickejší v moderných dejinách Grécka.

Drvivá väčšina obetí zahynula priamo v plameňoch. Niektorí z nich sa však utopili, keď hľadali záchranu pre požiarom v mori. Toskas vyhlásil, že pri výstavbe požiarmi najviac postihnutého Mati a okolia sa za posledných 60 rokov urobilo toľko chýb pri územnom plánovaní, že to vytvorilo stav znemožňujúci zásah hasičov.

Viac o téme: HasičiPrepusteniePolícia GréckoLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu