Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Varovanie meteorológov pred horúčavami: Až takto pekelne teplo dnes bude na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Od horúčav si ani dnes na Slovensku neoddýchneme, ba práve naopak. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu nás aj v sobotu potrápia vysoké teploty. Pre väčšinu územia meteorológovia vydali výstrahu prvého a druhého stupňa, ktorá platí v popoludňajších hodinách.

Desivý pohľad z vesmíru: VIDEO Horúčavy spálili zeleň v Európe, u nás sú v ohrození tieto oblasti

Dnes bude jasno až polooblačno a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 30 až 35, na Orave a pod Tatrami na okolo 28 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne približne 20 stupňov. Fúkať má slabý, na západe a aj východe južný vietor do 5 m/s (20 km/h), ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Výstraha 1. a 2. stupňa

Varovanie meteorológov pred horúčavami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami na celom západnom Slovensku, pre ktorého okresy platí od 13.00 do 18.00 druhý stupeň meteorologickej výstrahy. Očakáva sa tu dosahovanie maximálnej teploty vzduchu až 35 °C. 1. stupeň výstrahy platí pre časť stredného a východného Slovenska, označeného na mapke žltou farbou, kde sa taktiež v čase od 13.00 do 18.00 očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 - 34 °C.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," píše SHMÚ na svojej webovej stránke.

Za deň stovka kolapsov

Počet výjazdov záchranárov ku kolapsom z tepla naďalej stúpa. Ako ďalej informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, v priebehu piatku potrebovalo pomoc až 104 pacientov, ktorí skolabovali kvôli horúčavám. „V Prešovskom, v Banskobystrickom a v Košickom kraji skolabovalo zhodne po 16 pacientov, v Trnavskom kraji 13, v Žilinskom a v Trenčianskom zhodne po 12 pacientov. V Nitrianskom kraji sme vyslali záchranárov k 10 pacientom a v Bratislavskom kraji k deviatim pacientom,“ uviedla Krčová.

Záchranári v tejto súvislosti apelujú na verejnosť, aby počas horúcich dní dbala na prevenciu. „V obedňajších hodinách je vhodné zdržiavať sa v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. V prípade zdravotných ťažkostí v dôsledku prehriatia treba pacienta ochladzovať, a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujte tiesňovú linku 155, kde operátor poradí ako ďalej postupovať,“ dodala hovorkyňa.

Viac o téme: HorúčavySHMÚPredpoveď počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu