Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmlátenie čašníka v Prahe vyvolalo vášne aj v Holandsku: Minister zahraničia sa hanbí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Polícia ČR)

HAAG - Holandský minister zahraničia Stef Blok dnes v reakcii na prípad napadnutia čašníka z reštaurácie v centre Prahy uviedol, že sa pri pohľade na zábery útoku hanbí. Informovala o tom verejnoprávna stanica NOS. Trom Holanďanom obvineným z výtržníctva dnes pražský súd uložil osemmesačné podmienky a vyhostil ich na päť rokov z krajiny. Dvoch mužov, ktorých polícia považuje za hlavných páchateľov, súd poslal do väzby. Zostávajúci dvaja Holanďania, ktorých polícia neobvinila, sú podľa denníka De Telegraaf už späť vo vlasti.

Nabúchaní cudzinci, ktorí terorizovali Prahu, poriadne narazili: FOTO Koniec sladkého života

Stef Blok
Zobraziť galériu (5)
Stef Blok  (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Skupinu siedmich Holanďanov vo veku 24 až 32 rokov zadržala česká polícia v pondelok večer na pražskom letisku pre podozrenie, že v sobotu pred reštauráciou v centre Prahy napadli čašníka, ktorý ich upozornil, že nesmú konzumovať prinesený alkohol. Päť z nich neskôr polícia obvinila.

Zmlátenie čašníka v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram)

Trom Holanďanom obvineným z výtržníctva dnes Obvodný súd pre Prahu 1 trestným príkazom uložil osemmesačné podmienky a na päť rokov ich vyhostil z krajiny. Cudzinci rozhodnutie prijali, je preto právoplatné. Dvaja väzobne stíhaní čelia obvineniu z výtržníctva a z ťažkého ublíženia na zdraví, za čo im hrozí až desať rokov väzenia.

Bitka v Prahe

Podľa ministra je to hanba

Šéf holandskej diplomacie Blok uviedol, že sa pri pohľade na fotografie z miesta činu hanbí. Obrázky sú podľa neho "strašné". Minister tiež potvrdil skoršie informácie holandskej tlače, že holandskí občania zapletení do napadnutia požiadali veľvyslanectvo v Prahe o pomoc. Krátko po zadržaní ju pritom ešte odmietli.

Zmlátenie čašníka v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram)

Totožnosť obvinených Holanďanov ministerstvo zahraničia nepotvrdilo. Podľa holandských serverov väčšina z nich pochádza z okolia Haagu, hlavní podozriví sú údajne bratia, z ktorých jeden je majiteľom fitness centra, kde pracuje zároveň ako tréner.

Zmlátenie čašníka v Prahe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram)

Čašník sa do práce tak skoro nevráti

Napadnutý čašník po bitke skončil vo veľmi vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil operáciu hlavy. Podľa holandského denníka Algemeen Dagblad, ktorý hovoril s majiteľom reštaurácie v centre Prahy, nebude môcť napadnutý pracovať najmenej dva mesiace.

Galéria: Podozriví z napadnutia čašníka v Prahe

Dvoch členov skupiny polícia už skôr prepustila s tým, že sa konflikt snažili skôr upokojiť. Jeden z nich je podľa holandskej tlače amsterdamským policajtom, pracuje v jednotke s názvom High Impact Crime, ktorá sa zaoberá závažnými trestnými činmi, napríklad lúpežnými prepadnutiami.

Dvaja Holanďania sú už doma

Denník De Telegraaf dnes napísal, že obaja Holanďania prepustení bez obvinenia už sú späť vo vlasti. Amsterdamská polícia uviedla, že sa jej zamestnanec snažil počas napadnutia situáciu upokojiť, čo podľa nej dokazujú aj záznamy z kamier a fotografie. Kvôli účasti svojho zamestnanca v potýčke je vraj však v kontakte s českými kolegami.

Bitka v Prahe 3

V holandskej tlači vyvolal prípad napadnutia v Prahe značnú pozornosť. Venujú sa mu popredné spravodajské servery, ktoré svojim čitateľom priniesli okrem iného rozhovor s majiteľom reštaurácie, kde k potýčke došlo. Najčítanejší holandský denník, bulvárny De Telegraaf, do Prahy vyslal dokonca svojho berlínskeho spravodajcu.

Viac o téme: ČašníkPodmienkaCudzinciSúd útok MarokoPrahaIránHolanďania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu