Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rastú vlasy a nechty aj po smrti? Vedci prehovorili o tom, čo sa deje s naším telom, keď zomrieme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OGDEN - Počuli ste už aj vy o tom, že nechty a vlasy rastú aj po smrti? Podľa vedcov to ale nie je možné! Za všetkým je obyčajné scvrknutie kože, ktoré nastáva po tom, ako človek umrie. Avšak, smrť so sebou prináša aj iné zaujímavé deje, ktoré už ale mýty nie sú.

Po tom, ako životne dôležité orgány prestanú fungovať, dôjde nielen k úmrtiu, ale aj k prirodzenej dehydratácii mäkkých tkanív, ako napríklad pokožky. Tá sa scvrkne, zatiaľ čo vlasy a nechty takémuto procesu nepodliehajú, a tak si zanechávajú pôvodnú dĺžku, vysvetľuje portál LiveScience. To vedie k mylnej mienke o tom, že rastú aj po smrti.

Čo prichádza po smrti? Šesť ľudí prehovorilo o tom, čo sa stane, keď zomriete

S posmrtným stavom alebo tzv. post mortem však prichádzajú ďalšie procesy, ktoré určite nie sú mýtmi. Tak napríklad, mŕtve telo môže vydávať zvuky. Je to spôsobené nahromadenými plynmi v tele, ktoré sa snažia dostať von. Dochádza tiež ku kontrakcii svalov a zmršťovaniu tkaniva, čo často vedie k úniku moču či fekálnej hmoty.

Rastú vlasy a nechty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nechty po smrti tým pádom jednoznačne nerastú. Tak napríklad, podľa Guinnessovej knihy rekordov z roku 2018, si Američanka menom Ayanna Williamsová v priebehu niekoľkých desiatok rokov vypestovala nechty s dĺžkou 576 centimetrov. Viete si predstaviť, čo by sa s jej pozostatkami stalo, keby bol tento mýtus pravdivý?

Viac o téme: Smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu