Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Vedci si 150 rokov mysleli, že egyptská rakva je prázdna: Teraz ju otvorili a zostali v úžase

Rakvu z Egypta starú 2500 rokov považovali vedci za prázdnu.
Rakvu z Egypta starú 2500 rokov považovali vedci za prázdnu. (Zdroj: YouTube/ ABC News (Australia))

CANBERRA - Austrálski vedci našli pozostatky múmie v rakve z Egypta starej 2500 rokov, ktorá bola predtým považovaná za prázdnu. Rakva bola uložená v múzeu patriacemu univerzite v Sydney a viac ako 150 rokov tam spočívala nedotknutá. Dnes o tom informoval spravodajský server BBC News.

Keď ju vedci minulý rok otvorili, prekvapilo ich, že v nej našli pozostatky ľudských nôh a kosti. Tie boli v minulosti poničené, zrejme vykrádačmi hrobov. Experti sa teraz pokúsia identifikovať silne poškodenú múmiu, z ktorej tela zostalo v rakve len asi desať percent. Okrem telesných pozostatkov a zvyškov materiálov používaných pri mumifikácii, ako sú bandáže a smola, sa v schránke podarilo odhaliť tiež viac ako 7000 korálikov z pohrebného šálu.

Archeológ Jamie Fraser uviedol, že podľa hieroglyfov možno nález datovať zhruba do roku 600 pred naším letopočtom. Rakva bola zhotovená pre ženu, ktorá vo svojej dobe zrejme pôsobila ako kňažka. Nález predstavuje pre odborníkov vzácnu príležitosť k štúdiu, pretože zachovalé múmie vedci fyzickému výskumu nepodrobujú. "V tomto prípade ale nemôžeme narobiť na pozostatkoch viac škody, než urobili vykrádači hrobov pred nami," podotkol Fraser. "Naopak môžeme ostatky stabilizovať a riadne ich zakonzervovať," dodal.

Rakva bola jednou zo štyroch, ktoré získal z Egypta okolo roku 1860 zakladateľ múzea v Sydney. Ošumelý predmet zotrvával dlho bokom pozornosti, zatiaľ čo sa egyptológovia venovali ostatným rakvám, ktoré boli pôsobivejšie a obsahovali celé múmie.

Viac o téme: MúmiaObjavEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu