Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Historický telefonát medzi šéfmi svetových armád: Gerasimov s Pavlom hovorili po rokoch ticha

Valerij Gerasimov a ruský štáb
Valerij Gerasimov a ruský štáb (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Šéf generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov telefonoval dnes s predsedom vojenského výboru NATO Petrom Pavlom po prvý raz od zmrazenia vzťahov Severoatlantickej aliancie s Moskvou v roku 2014. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany, ktoré cituje agentúra TASS.

Gerasimov hovoril s generálom Pavlom o bezpečnostných otázkach, možnostiach obnovy vojenskej interakcie, prevencii incidentov a účasti predstaviteľov Aliancie na medzinárodných podujatiach organizovaných ruským rezortom obrany. Gerasimov svojmu náprotivkovi tlmočil znepokojenie Moskvy ohľadom sústredenia síl NATO v blízkosti ruských hraníc. Obaja generáli zároveň potvrdili potrebu spoločných krokov na zmiernenie napätia a stabilizáciu situácie v Európe.

Gerasimov taktiež informoval generála Pavla o vojenských cvičeniach, ktoré ruský rezort obrany plánuje realizovať v tomto roku. Obaja predstavitelia sa záverom telefonátu dohodli na pokračovaní bilaterálnych kontaktov.

Išlo o prvé stretnutie svojho druhu na najvyššej úrovni od apríla 2014, keď NATO prerušilo dialóg s Ruskom v dôsledku jeho anexie ukrajinského polostrova Krym a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoNATOValerij GerasimovPeter Pavol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu