Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Varovanie z Francúzska: Zvolenie Trumpa vyvolalo paniku vo východnej Európe

Zvolenie Trumpa vyvolalo v Európe paniku Zobraziť galériu (3)
Zvolenie Trumpa vyvolalo v Európe paniku (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa za prezidenta USA vyvolalo závan paniky vo východnej Európe, kde bývalé sovietske satelity vždy spoliehali na americkú ochranu a teraz sa obávajú, že budú vydané ruskému medveďovi. Napísal to dnes na svojom portáli francúzsky denník Le Figaro pod titulkom Pochybnosti o americkej diplomacii otriasajú trochu viac svetom.

Znepokojené sú predovšetkým malé baltské krajiny. Podľa Le Figaro nezabudli, že Trump tvrdil, že Spojené štáty by sa nemuseli vydať na ich pomoc, keby ruský prezident Vladimír Putin vyvolal nové vojenské dobrodružstvo na ich hraniciach. Nevoľnosť je cítiť tiež v západnej Európe, ktorá od druhej svetovej vojny zakladala svoju obranu a bezpečnosť na americkej vojenskej sile. 

"Po brexite (odchode Británie z EÚ) a týchto voľbách (v USA) je už možné všetko. Pred našimi očami sa rúca jeden svet," uviedol podľa Le Figaro francúzsky veľvyslanec v Spojených štátoch Gérard Araud.

Gérard Araud
Zobraziť galériu (3)
Gérard Araud  (Zdroj: SITA/AP)

Obavy vyvoláva rad vecí, napríklad Trumpom zvažovaná vojenská aliancia USA s Ruskom v Sýrii, kde Moskva podporuje Západom kritizovaný režim Assada. Otázky sú aj okolo vývoja v Ázii, kde Trump sľúbil vyhlásiť obchodnú vojnu Číne a prehodnotiť tradičné vojenské aliancie USA s partnermi ako Japonsko a Južná Kórea. Tieto krajiny by sa podľa Le Figaro mohli novo chcieť chrániť pred severokórejskú hrozbou vlastným jadrovým arzenálom.

Prečítajte si tiež: Zmena vzťahov USA s ostatnými je po voľbe Trumpa nevyhnutná: Kto ostane spojencom? 

Čo všetko sa však stane, je zatiaľ veľmi nejasné, pretože Trump nemá politické skúsenosti a významnú úlohu v zahraničnej politike USA bude hrať jeho diplomatický tím, ktorý sa ešte ani nevytvoril. Tiež platí, že vo všetkých krajinách sveta existuje ohromná priepasť medzi volebnými sľubmi a skutočne prijatými rozhodnutiami. Sľuby z predvolebnej kampane, ktoré spochybňujú zložitú medzinárodnú rovnováhu, sa budú Trumpovi ťažko plniť, verí Le Figaro.

Zvolenie Trumpa vyvolalo v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cez očakávané nesplnenia niektorých z jeho sľubov sa už ale určitá škoda napáchala. Trumpove spochybnenie článku päť o vzájomnej vojenskej ochrane členov NATO oslabilo dôveryhodnosť aliancie u spojencov Washingtonu. "Otvorilo trhlinu v bezpečnostnej architektúre vybudovanej po druhej svetovej vojne, ktorú už nahlodal Putin. Zo škody ale môže vzísť aj niečo dobré. Ak by sa európske krajiny už nemohli spoliehať na veľkého amerického brata, mohli by konečne vyvinúť skutočné úsilie zaistiť svoju bezpečnosť," dodal denník. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyPanikaDonald TrumpEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu