Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Korupcia na najvyšších miestach?! Kórejská prezidentka čelí obvineniu

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje (Zdroj: TASR/AP)

SOUL - Juhokórejská prokuratúra dnes oznámila, že má v pláne vypočuť prezidentku krajiny Pak Kun-hje ohľadne obvinení, že svojej priateľke dovolila ovplyvňovať politické rozhodnutia. "Osobné vypočutie prezidentky Pak sa uskutoční najneskôr do tohto utorka alebo stredy," povedal nemenovaný oficiálny zdroj juhokórejskej tlačovej agentúre Jonhap.

V sobotu sa pred prezidentským palácom v hlavnom meste Soul konala najväčšia demonštrácia v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí. Protestu sa zúčastnilo vyše 200.000 ľudí, ktorí požadovali, aby Pak Kun-hje podala demisiu, píše agentúra DPA. 

Prezidentka je obviňovaná, že svojej dlhoročnej dôverníčke Čche Son-sil (60), ktorá nie je ani nebola členkou vlády, umožnila neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche, ktorá sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe, je okrem toho podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií. 

Pak Kun-hje sa síce už za aféru okolo svojej dôverníčky aj niekoľkokrát v priebehu posledných dní verejne ospravedlnila, jej popularita však v najnovšom prieskume verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na desať percent. 

Viac o téme: Pak Kun-hje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu