Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Revolučná novinka v predpovedi počasia: Zbohom nepresným predpovediam?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Nový, revolučný meteorologický satelit vypustili v sobotu na obežnú dráhu Zeme Spojené štáty. Z floridského Mysu Canaveral ho vyniesla raketa Atlas V, informovala tlačová agentúra DPA.

Satelit nazývaný GOES-R bude schopný vidieť hurikány a blizardy so štyrikrát lepším rozlíšením a navyše päťkrát rýchlejšie než súčasné americké satelity. Celú západnú hemisféru bude schopný preskenovať za iba päť minút, kým doteraz to trvalo 26 minút. Na Zem pošle vo svojich prvých šiestich mesiacoch fungovania viac dát než všetky doterajšie satelity na predpovedanie počasia spolu. 

Na jeho vývoji spolupracovali Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) a spoločnosti Lockheed Martin a Harris. "GOES-R je pre nás kľúčovým míľnikom," povedal pre denník USA Today Stephen Volz, riaditeľ sekcie NOAA pre satelity a informačné služby. Dodal, že satelit je prvým z budúcej generácie satelitov na predpovedanie počasia.

GOES-R je prvým z budúcej generácie satelitov na predpovedanie počasia, ktoré budú vypustené.  "GOES-R výrazne posunie monitorovanie. Je to obrovský skok od technológií 90. rokov do 21. storočia," povedal Eric Webster zo spoločnosti Harris, ktorá kameru vyvinula.

Satelit má veľkosť autobusu a počasie na Zemi bude sledovať z výšky vyše 35.000 kilometrov. Bude v geosynchrónnom orbite, čiže bude sa pohybovať rýchlosťou Zeme, čo mu umožní byť stále nad jedným miestom - americkým kontinentom, presne nad rovníkom.

Súčasťou satelitu je okrem iného kamera schopná zachytiť extrémne detailné zábery. Bude napríklad schopná nazrieť do steny oka hurikánu, čo umožní meteorológom predpovedať intenzitu hurikánu.

Ďalšie prístroje na satelite budú sledovať napríklad slnečné žiarenie a erupcie na Slnku a  magnetické pole Zeme. Satelit pomôže leteckej aj námornej doprave a uľahčí aj dlhodobé predpovede, vrátane sezónnych predpovedí. Meteorológovia by tiež mali byť schopní lepšie predpovedať obdobia sucha. Vedcom tiež satelit pomôže lepšie pochopiť vzťahy medzi zemou, oceánmi, atmosférou a klímou.    

Program GOES (Geostationary Operational Environmental Satellite) bude mať okrem GOES-R do roku 2036 ďalšie tri satelity. Hodnota programu je 11 miliárd dolárov a jeho súčasťou sú aj moderné zariadenia na Zemi schopné prijímať vysoký objem dát z nových satelitov. Pripojí sa k medzinárodnej sieti satelitov, údaje z ktorých si voľne vymieňa takmer 200 krajín.

Viac o téme: SatelitISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu