Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jozef Banáš bol online

Jozef Banáš a Dan Brown Zobraziť galériu (6)
Jozef Banáš a Dan Brown (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Jozefa Banáša mnohí označujú za slovenského Dana Browna, s ktorým sa mimochodom aj stretol. Brown dokonca prejavil záujem o najväčší Banášov hit Kód 9. „Keď ho budete mať preložený v angličtine, pošlite mi ho,“ povedal mu na osobnom stretnutí.

Z prvých dvoch Banášových Kódov 9 a 1 sa predalo neuveriteľných 85.000 výtlačkov, o čom môžu skoro všetci slovenskí spisovatelia iba snívať. Jozef Banáš to dosiahol. A toto „kódové“ číslo určite zvýši – pred pár dňami mu vyšiel román Kód 7 – Koniec zla. Príbeh umiestnil do jednej z najšťastnejších krajín, do Bhutánu. „Život v Bhutáne rozhodne nie je ľahký. A možno práve preto sú títo ľudia, ktorí žijú v ťažších podmienkach, solidárnejší, súcitnejší a viac si pomáhajú. Práve to, že viac dávam, ako beriem, nás môže robiť naozaj šťastnejšími,“ povedal autor.

Známi hrdinovia z románov Kód 1 a Kód 9 Michal a bohyňa Kumari spoločne s reálnymi postavami, akými sú dalajláma alebo bhutánsky kráľ, nekompromisne odolávajú silám zla. Vyvracajú mýtus našej civilizácie o prospešnosti „boha neustáleho rastu“. Jozef Banáš tvrdí, že tento boh vyhovuje najmä nenásytným bankám, mediálnym manipulátorom a mocichtivým politikom...

V poslednom období rozprúdil diskusiu svojimi komentármi, napríklad aj listom Angele Merkelovej. Viac sa dozviete na jeho Facebookovom profile alebo na stránke www.jozefbanas.sk.

Viac o téme: Jozef BanášKód 7 – Koniec zla
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

10.10.2016 11:01 - otázka od janka
Dobrý deň :) aká bude Vaša ďalšia kniha? Opäť Kód? Alebo úplne niečo iné? Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré.
Janka ďakujem, po Štefánikovi určite napíšem niečo veselé na spôsob Dementi
10.10.2016 11:01 - otázka od Simča
Dobrý deň pán Banáš, chcem sa Vám len poďakovať za Vaše knihy, sú pre mňa pokladom, súznim s nimi... (zaujímavosťou je, že celý dátum môjho narodenia je čistá deviatka, a mám narodeniny v rovnaký deň, ako Vy :) Teším sa, keď niekedy navštívite Kysuckú knižnicu :) Prajem Vám veľa inšpirácie vo Vašej ďalšej tvorbe. Nech sa Vám darí. Čitateľka Simča
Simča ďakujem
10.10.2016 11:00 - otázka od Jarka
Dobrý deň pán Banáš, čím je pre Vás Biblia ? Považujete ju obyčajnú knihu napísanú ľuďmi, resp. za bohom inšpirovanú, ktorá si zaslúži našu pozornosť. ďakujem Jarka
Biblia si zaslúži našu výnimočnú pozornosť
10.10.2016 11:00 - otázka od Murphy
Preco neodide do Izraela ?
Kto?
10.10.2016 10:57 - otázka od Dalibor
Kdesi som čítal, počul, asi na vašej stránke, že chystáte knižku o Štefánikovi? Je to pravda? O čom bude?
Bude o Štefánikovi:)
10.10.2016 10:56 - otázka od Favma
Zdravím, pán Banáš. Čo vy na to, že ľudia živiaci sa slovom (moderátori, redaktori nevedia po slovensky- že deti vyrastajú v nákupných reťazcoch- že najviac korupcie je medzi tými čo vodu kážu? čítal som Vaších ,,Idiotov v politike", mám za to, že tam treba začať čistiť- len nikto nemá odvahu. Sme zasmogovaní angikanizmami, na Slovensku je latentná anarchia. Nebolo by načim písať na túto tému? Však konzum, bilbordy a reklamy rozkladajú našu kultúru, Čo vy na to?
Milá Favma, žiaľ musím s Vami súhlasiť, ale je to všetko v našich rukách. Každá vláda si dovolí toľko, koľko jej dovolia ľudia. Témam konzumu, mediálneho vymývania mozgov, politickej korupcii, ktoré ste naznačili sa venujem v Kóde 7
10.10.2016 10:55 - otázka od Melánia Balogová
Minulý týždeň o vás hovoril v správach o 12. na JOJ pán publicista, ako jeden za jesenných hitov. Ja som prečítala všetky vaše knihy, sú úžasná, najma kody. Ale určite čítate aj vy. čo je pre vás teraz top kniha, hit, jesená chuťovka?
Teším sa na knihu Jožka Kariku Trhlina a autobiografiu Marka Twaina
10.10.2016 10:54 - otázka od Jozef
Dobrý deň, pán Banáš. 1.Myslíte si, že sa schyľuje k celosvetovému vojenskému konfliktu ? 2. Má Donald Trumo podľa Vás reálnu šancu na viťazstvo vo voľbách ? 3. Veríte niektorému súčasnému politikovi, nášmu a zahraničnému ? Ďakujem a prajem všetko dobré, je pre mňa zážitkom a povzbudením čítať Vaše komentáre k dnešku. Posiľňuje to vo mne nádej, že dobrí a uvažujúci ľudia ešte stále sú. Ďakujem
Milý Jozef, ako napísal výborný politický komentátor Ján Baránek - zdá sa mi, že nastáva čas vzbury davu, alebo más. Neustále roztváranie nožníc medzi bohatými a chudobnými, pľundrovanie prírodných zdrojov, ponižovanie človeka je treba zastaviť. V kniha Kód 7 o tom hovorím viac. Donald Trump by bol jednoznačne lepším prezidentom ako reprezentantka amerických jastrabov pani Hillary. Obávam sa, že tak ako v prípade Busha Jr. keď mu k moci pomohla manipulácia volieb, tak sa to stane aj v prípade Trumpa. Čítal som jeho motivačnú knihu a ten chlapík to má v hlave úplne v poriadku.
10.10.2016 10:50 - otázka od banas
zdravim, kedy sa ospravedlníte za svoje výroky ohladom toho, ze dvojicky si znicila vlada USA? a kopec dalsich nepodlozenych hlúpych konspiracii?
Vtedy ak mi niekto vysvetlí ako a prečo sa zosypal aj tretí mrakodrap WTC 7.
10.10.2016 10:49 - otázka od Ján Olexa
Ahoj Jožko, pozdravujem Ťa a prajem všetko dobré, ešte veľa dobrých kníh a hlavne pevné zdravíčko.
Janko ozvi sa, ako sa Ti darí? Rád spomínam na našu spoluprácu, drž sa
10.10.2016 10:49 - otázka od Jano
Jožko, bolo Ťa škoda v politike, nie sú to však premárnené roky, lebo si tam získal nové skúsenosti a hlavne témy. Prajem Ti veľa zdravia, tvorivých síl, motivácie a elánu, aby si ešte mnoho rokov a mnohými dielami obohacoval našu kultúru!
Janko ďakujem Ti, politika ako každá práca je vždy dobrá skúsenosť.
10.10.2016 10:48 - otázka od Vierka Krátka
Dobrý deň pán Banáš, chcela by som sa poďakovať za Vaše knihy. Majú čestné miesto v mojej knižnici. Želám Vám a Vašej rodine len to najlepšie.
Veľmi pekne ďakujem, aj ja želám Vám len to najlepšie
10.10.2016 10:47 - otázka od Stanislav Dreisig
Dobrý deň pán Banáš, iba Vám chcem poďakovať za Vaše a otvorené názory a za to, že sa neostýchate ich aj prezentovať. Držím Vám palce a želám veľa úspechov.
Veľmi pekne ďakujem
10.10.2016 10:47 - otázka od Peter
Ahoj Jožko, prečo si sa rozhodol písať motivačné romány, a nie "obyčajné"? V čom vnímaš poslanie Tvojich románov? Ďakujem! Peter
Nemá zmysel písať texty, ktoré človeka len zabavia. Keďže považujem písanie za zušľachťovanie seba samého, píšem romány motivačné, aj keď ich tak priamo nenazývam. Istá pani mi napísala, že Kód 1 jej zachránil život - stálo za to ho napísať!
10.10.2016 10:45 - otázka od Maja
Vlado sa pýta,čo hovoríš na kolonizáciu Marsu a mňa ešte zaujíma kde čerpáš energiu Tešíme sa ked prídeš na Poniky
Ahoj Majka pozdravujem aj Osičky! Načo nám treba do psej matere kolonizovať Mars, keď máme na svete také nádherné miesta ako sú Poniky! Najprv sa naučme milovať a porozumieť našej planéte, našim lúka, stromom, lesom, zvieratám a človeku a Mars ponechajme bohom.
10.10.2016 10:43 - otázka od Peter
Zelam vam vela zdravia.... ak by bolo v politike viac ludi ako ste vy, tak by sme boli asi niekde inde....nechystate sa kandidovat za prezidenta?....myslim, ze by ste mali podporu ludi??
Už som raz v politike bol a keď idem autom okolo NR SR šliapem na plynový pedál. Tým však netvrdím, že v politike sú len prospechári a neschopní ľudia. Mne však raz stačilo.
10.10.2016 10:42 - otázka od Hanka
Prajem pekný deň, pán Banáš. Na dôchodcu mi pripadáte veľmi akčný, čo je samozrejme skvelé,len sa chcem opýtať, ako relaxujete keď tak veľa cestujete a máte toľko aktivít? Prajem veľa síl a pevné zdravie.S úctou Hanka
Milá Hanka na dôchodku som len formálne, verte mi, že pracujem viac ako v časoch keď som sedel v parlamente. Vstávam každý deň ráno o piatej, pracujem, meditujem, verím, odpúšťam, učím sa ovládať sa, učím sa tolerancii, otužujem sa, snažím sa zdravo stravovať, ale čo je podstatné mám úžasnú manželku, rodinu, priateľov, ktorí sú mi oporou.
10.10.2016 10:40 - otázka od Tomáš
Zdravím Vás pán Banáš. Aký je Váš názor na to keď sa nemôžete aj teraz slobodne vyjadrovať bez toho aby ste neboli označený za rusofila,mečiaristu alebo bolsevika....Čo sú myslíte o pánovi Matovičovi. Ďakujem.:-)
Je to prirodzené, majitelia pravdy tých, ktorí ju hľadajú vždy označovali dajakými prívlastkami. Tak to bolo za komunistických čias a je aj teraz. Čo ma zaráža, je, že ľudia sa ma na besedách stále viac pýtajú či sa nebojím... Ľudia sa boja a to je zlé. Pán Matovič je človek, ktorý dokáže pútavo a presvedčivo deštruovať, neviem si ho predstaviť v pozícii, že by mal niečo budovať. Odvtedy ako si nahral pána Procházku u mňa šiel prudko dolu.
10.10.2016 10:37 - otázka od Peter
Ahoj Jožko, zo štatistík vieme, že v spoločnosti pribúda ľudí s depresiami. Inak povedané tých šťastných ubúda aj keď "hrubý domáci produkt" vraj rastie. Spoločnosť, resp. jej volené inštitúcie sa stále zameriavajú viac na rastúci konzum, čo je v protiklade so záujmom asi každého človeka - žiť šťastne a tešiť sa zo života. Moja otázka znie - je možné aby počet šťastných ľudí rástol bez zjednotenia záujmov spoločnosti a jednotlivca?
Uf, tak toto je otázka na dizertačnú prácu. Obávam sa, žer záujem mocných bude vždy iný ako záujem bezmocných. Preto máme my - ktorí nemáme moc, jedinú šancu ako byť šťastnými - spoznať samých seba, hľadať vo svojom vnútornom svete pokoj, lásku a najmä súcit k blížnemu. A hlavne nezáviďme mocným, ver mi, nie sú šťastní. Počet ľudí s depresiami pribúda preto, lebo každý hľadí na druhého, ale ako vravia v Bhutáne - nehľaďme za roh, aby sme nezbadali niečo čo budeme závidieť.
10.10.2016 10:33 - otázka od Maja
Jožko mňa veľmi zaujíma ,aké najexotickejšie jedlo si jedol.
V Číne psie mäso a pečené larvy. Ale zjedol som aj surové komáre, ktoré som prehĺtal pri behu...
10.10.2016 10:32 - otázka od Anna
Želám krásny deň. Knižku Kód 7 som si čerstvo kúpila, už sa teším na dej. Ale zaujímalo ma, nakoľko som z Martina, a viem, že ste boli už niekoľkokrát v Turčianske knižnici, či ju neplánujete prezentovať aj na tejto pôde. Rada by som sa s Vami stretla na besede ;-)
Milá Anka myslím, že v piatok budem besedovať v hoteli Junior na Vrútkach s Jankom Cígerom, srdečne Vás pozývam.
10.10.2016 10:31 - otázka od Juro
Pán Banáš,je to debata o knihách aj politike,takže jednu otázku politickú,Myslíte si,že keď voľby v USA vyhrá Hillary,bude svet zatiahnutý do 3 svetovej vojny?
Obávam sa, že tam to všetko smeruje. Neuveriteľná mediálna dehonestácia Trumpa je taká jasná až to kole oči.
10.10.2016 10:31 - otázka od Lenka
Ste šťastný otec?
Som šťastný otec, manžel, dedo,človek.
10.10.2016 10:30 - otázka od Pavol
Dobry den, ste katolik?
Áno, ale nie v dôsledku môjho slobodného rozhodnutia
10.10.2016 10:30 - otázka od Monika
Dobrý deň pán Banáš, chcela by som sa vám poďakovať za vaše knihy. Pri vašich knihách som si musela aj ceruzkou robiť bodky pri niektorých pasážach, aby som sa k nim mohla vracať, a nemusela ich hľadať. Som nesmierne hrdá na to, že vás na Slovensku máme = slovenský a predsa svetový. ;-) Tiež mám zopár otázok - Plánujete niekedy besedu aj v Piešťanoch? Mám to od domu na skok, veľmi rada by som sa vašej besedy zúčastnila. Plánujete si ich sám, alebo idete kam vás pozvú? Michal a Marika, dve postavy vašich románov. Inšpirovali vás ľudia z vášho okolia? Niekedy mám taký pocit, že Michalom by ste mohli byť kľudne aj vy. :-) Tiež veľa cestuje a je duchovne založený. Nedávno som dočítala vašu knihu Velestúr. Určite si niekedy urobím k nemu výlet. Podnietili ste vo mne zvedavosť, runy. Prosím vás, z akých kníh ste čerpali ich význam, rada by som si rozšírila obzory. :-) Ďakujem za vaše odpovede. A prajem vám všetko dobré. Vaša čitateľka Monika.
Milá Monika, ďakujem za Vaše milé slová, nahodili ste veľa nie jednoduchých otázok. Pokiaľ ide o besedy v Piešťanoch, bol som tam už aspoň štyri krát, vo februári tam budem na tvorivom pobyte, takže zrejme bude aj beseda. Áno, dostávam neskutočne veľa pozvaní na besedy, nepýtam žiadne honoráre,a azda aj preto musím, žiaľ, pozvania odmietať. Všetky moje besedy sú na mojej stránke www.jozefbanas.sk Áno Michal som tak trochu ja, na velestúr aj na Ľadonhoru istotne choďte, držím palce
10.10.2016 10:26 - otázka od Nika
Neviem či som to správne vycítila, ale z istého vášho nedávneho komentára som pochopila, že ste neboli príliš naklonený kandidatúre p. Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. Môžete prosím v skratke opísať prečo?
Pokiaľ si spomínam,nepísal som komentár na tému pána Lajčáka. Naopak, považujem pána Lajčáka za výborného a vzdelaného muža a bol by aj vynikajúcim GT OSN. Možno mu to vyjde nabudúce, určite mu budem držať palce
10.10.2016 10:25 - otázka od Majka
Keď ste sa pohybovali po Bhutáne, potrebovali ste ochranku? Je predsa známe, že v Bhutáne je vysoká kriminalita a ľudia tam žijúci sú vo vysokej miere vyznavačmi bojových umení...
Bol som v západnej časti - Puenthsoling - Paro - Timphu - Punakha a dedinky v tejto časti. Nepostrehol som, že by tam bola kriminalita, počujem to po prvý raz, naopak, ľudia si tam pomáhajú a súcitia.
10.10.2016 10:24 - otázka od peto
ejha Jozko... som rad ze si tu! pamatas sa na posobenie v tabacke... to boli casy veru, pamatas sa ake paradne sme vtedy mavali podnikove vecierky, ukoncenia roka a pod. ako sme si vedeli vsetci pekne posediet a podebatovat o zivote aj praci? vo firme kde pracujem teraz, nanajvys si potrasieme rukami, ked ma niketo meniny, firemne akcie chladne, bez emocii, ludis su nedovercivi, boja sa o miesto a prave ten osobny pristup a ludsky faktor, ktory kedysi fungoval medzi kolegami v dnesnej napatej dobe akosi vymizol, co povies? zelam ti vela stasti v zivote Jozef!
Milý môj Peťo, veru tak i ja spomínam na bezmála osem rokov v tabačke ako na najkrajšie roky môjho profesionálneho života. Mali sme skvelé vedenie, po dobrej práci dobrá zábava. Je mi ľúto dnešných mladých, ktorí sú doslova žmýkaní bez toho a aj takzvané teambuildingy sa robia len preto, aby sa zvyšovali zisky. Ale verím, že aj kniha Kód 7, kde popisujem ako medziľudské vzťahy fungujú medzi šťastnými ľuďmi, trochu ľuďom otvorí oči. Drž sa!
10.10.2016 10:21 - otázka od Tatko
Prijemný deň. Už čítam Kód7 a Bhután je krajinou, ktorú by som raz chcel navštíviť a to vďaka Vám. Moja otázka však znie: Kompendium - realita či fikcia? Lebo ak realita, tak ľuďom v Bhutáne úprimne závidím. Ďakujem za odpoveď a pozdravujem zo školy. Veľa zdravíčka a krásnych myšlienok.
Milý Tatko, Kompendium je fikcia, ale vyskladaná z reálnych najmä tibetských spisov. Takto - zmes reality a fikcie píšem svoje veci štandardne a ponechávam na čitateľa, aby si aj on trochu pohľadal v zdrojoch na internete či inde.
10.10.2016 10:19 - otázka od Martina
Pán Banáš, páči sa mi, že viete povedať názor bez toho, že sa neskôr zaň ospravedlňujete, či neskôr beriete naspäť, alebo upravujete (Dnes je totiž niečo také v móde). Aj Vaše knihy tak vyznievajú. Nebáli ste sa niekedy, že budete za ne osočovaný, či že knihy nebudú mať ohlas? Poznám mladých ľudí, ktorí by tiež radi svojou tvorbou povedali to, čo si myslia, či podali svoj pohľad na spoločnosť a svet, ale nejako sa im nedarí. Čo by ste im poradil? Ďakujem
Ďakujem za uznanlivé slová, osočujú ma majitelia pravdy trvalo, takže som si zvykol, ale nepovažujem seba za takého dôležitého, aby som nikomu nedoprial nech si o mne myslí čo chce. Mladým odporúčam ísť si za svojim cieľom. Goethe vraví: Ak chceš - akoby si už mal
10.10.2016 10:17 - otázka od Ján
S odstupom času neľutujete svoje pôsobenie v štruktúrach NATO ?
S odstupom času mi je ľúto ako sa zmenilo NATO. Bol som ako jediný Slovák v doterajšej histórii v tajnej voľbe zvolený do takejto vysokej funkcie a dokázal som to tým, že som vedel jazyky atď. Odsunul som napríklad člena britskej Hornej snemovne. Pravda je, že dnes by som už na to nešiel, ale je jasné, že s mojimi názormi by ma do takejto funkcie ani nikto nenavrhol.
10.10.2016 10:15 - otázka od Tonka
Dobrý deň p. Banáš, srdečne Vás pozdravujem zo Zborova, Kód 7 už mám doma a aj prečítaný, ďakujem krásne a teším sa na osobné stretnutie u nás v Zborove :-) Tonka
Milá Tonka, na besedu v Zborove nikdy nezabudnem, rád sa do tejto krásnej dediny vrátim, pozdravte pána starostu, otca, budovateľov hradu aj celú rómsku osadu!
10.10.2016 10:14 - otázka od Pavol
Pán Banáš v istom období svojho pohnutého život ste mali nezanedbateľné problémy s alkoholom. Dnes sa mi pripadáte, že ste už OK a že je to už za vami, prezradíte prosím, ako sa vám podarilo zvíťaziť nad svojimi osobným démonmi a vysporiadať sa s metlou ľudstva? Váš fanúšik Pali.
Milý Pali nikdy som s alkoholom problémy nemal len taký dojem vznikol, keď som sa po stretnutí s dalajlámom rozhodol prestať piť aj spoločensky to jest jedno pivo za týždeň (To bola moja norma) Ale radu vám dám, lebo som prestal fajčiť : Vytvorte si v hlave silný pozitívny cieľ a v tej chvíli sa vám myšlienky na pitie či fajčenie stratia.
10.10.2016 10:11 - otázka od Roman
Existuje vo vašom poslednom románe Kód 7 – Koniec zla nejaký dvojzmysel či paralela s ukončením vlády zla o ktoré sa už dlhšiu dobu snažíme tu v SR?
O ukončenie vlády zla sa ľudia snažia odvtedy ako je človek na svete. Zlo skončí vtedy, ak sa nebudeme neustále snažiť ukončiť ho u tých druhých, ale u seba samých. Aj Kristus keď vyzval ľudí, aby po hriešnici hodili kameňom tí, ktorí sú bez viny, nikto nehodil. Hľadáme smietku v oku blížneho a brvno vo vlastnom nevidíme. Takže paralela tam je aj nie je.
10.10.2016 10:08 - otázka od Dana
Co si myslite o sucasnej situacii v Europe? Zaoberate sa krestanstvom, ako vnimate islam?
Európa sa islamizuje a treba si položiť otázku, či je to v dôsledku sily viery moslimov, alebo slabosti viery kresťanov. Keď mám na besede sto ľudí, všetci sa hlásia ku kresťanstvu a pri otázke koľkí čítali aspoň evanjeliá, sa zodvihnú tri - štyri ruky. Dogmatická teológia kresťanstvo zmaterializovala, čo je v príkrom rozpore s Kristovým učením. Výsledok vidíme - v kresťanskej rodine majú jedno dieťa, ale dve autá.
10.10.2016 10:06 - otázka od Pozorovateľ
zdravím ťa... aký je tvoj názor na lisabonskú zmluvu? nemáš v súvislosti s ňou pocit potláčania určitých základných občianskych práv, ktoré ti prináležia?
Áno mám, myslím, že nastáva čas, aby sa Lisabonská zmluva prehodnotila a dal sa v nej viac priestoru a právomocí národným orgánom
10.10.2016 10:05 - otázka od 100%4%
Dobrý deň p. Banáš. Vo vašich dielach, komentároch a iných prejavoch si všímam isté prejavy antipatie voči homosexuálnej menšine. Čo máte proti nám, odlišne sexuálne orientovaným občanom, prekáža vám snáď nejakým spôsobom naša existencia? Želám vám pekný deň.
Neviem, kde vznikol tento váš pocit, prečítajte si moje komentáre a vystúpenia v NR SR, ktoré sú jasné. Čo sa mi nepáči sú rôzne pride parády, čomu nerozumiem. Mám z nich pocit, že homosexuáli majú stále dajaký komplex, a preto si takýmito demonštratívnymi krokmi vynucujú spoločenskú akceptáciu. Mám priateľov homosexuálov a všetko naše vzťahy sú v poriadku.
10.10.2016 10:02 - otázka od Sima
Mate vela priatelov?
Skutočných priateľov, ktorí vám o polnoci nezištne pomôžu človek veľa nemá, našťastie ja takých mám. Ale je aj mnoho ľudí, ktorí sa za mojich starých priateľov prehlasujú, hľadajúc prospech.
10.10.2016 10:01 - otázka od Vierka
Ahoj Dodko, mám na teba dve otázočky: 1. Mal si už niekedy sex s dvoma ženami naraz? 2. Páčia sa ti bacuľky, hm?
Sex je najúžasnejší vtedy, keď sa milujete s milovanou osobou, inak je to len uspokojovanie pudov. Zážitok sexu s dvomi ženami som nemal, pretože milujem len jednu. Našťastie m oja manželka si aj vo svojom veku udržiava elegantnú postavu. Ale mne sa na ženách páči ich charizma, úsmev, vyžarovanie.
10.10.2016 09:58 - otázka od Ing. Rajčan
Dobrý deň, považujem vás za ukážkový príklad politického prospechára, meniaceho svoju stranícku príslušnosť podľa toho, ako mu to momentálne vyhovuje. Boli ste aktívnym členom KSČ, neskôr ste boli v ANO, odkiaľ ste ale vystúpili po tom, čo ste sa nestali lídrom na kandidátke ANO do volieb do Európskeho parlamentu, aby ste zakrátko pre zmenu vstúpili do SDKÚ-DS. Vo svojich dielach kritizujete mocichtivých, špekulatívnych a nespoľahlivých politikoch, nevyznieva to zrovna od vás ako poriadny paradox? Ďakujem za odpoveď.
Milý pán inžinier ak by som bol prospechárom tak som v politike dodnes. Viete o dajakom prospechu, ktorý som v politike získal? Navyše - už to tak býva, že strany resp. ich predsedovia menia svoje názory častejšie ako ich členovia.
10.10.2016 09:57 - otázka od Eugen
Dobrý deň maestro. Vo vašej tvorbe je nádherne vidieť ako vás roky a životné skúsenosti autorsky aj tematicky vyprofilovali a premietli sa aj do vašich diel. Kým Nebráňme vtákom lietať bolo entuziastickým výlevom mladého, životom uchváteného šarvanca, ktorý si bezstarostne behá po lúke a nechá nezbedný vietor aby mu rozcuchával vlasy, Kódy, Sezóna potkanov či Dementi už sa už nekompromisne dotýkajú citlivých spoločenských tém a sú neskrývanou miestami možno až štvavou kritikou pomerov. V čom vidíte najväčšie príčiny tejto vašej autorskej metamorfózy?
Milý Eugen, človek sa vyvíja tak ako všetko živ é, múdrie skúsenosťami a spisovateľ tieto skúsenosti pretavuje do slov. S pribúdajúcim vekom cítim, že som nad vecou, zloba a nežičlivosť mnou už nelomcujú tak ako v mladosti.
10.10.2016 09:55 - otázka od Laco
CHcem sa opytat ci aj tato nova kniha je istym sposobom kontroverzna. Dava vam niekto pocitit ze pisete veci ktore sa nemusia kazdemu pacit?
Myslím, že Kód 7 je kniha, ktorá sa bude páčiť každému, kto si váži ľudský život, morálne hodnoty, lásku a súcit. Silám zla a pretvárky sa páčiť nebude. Po kódoch 9 a 1 mi podaktorí nabrýzgali, ale to je v poriadku
10.10.2016 09:53 - otázka od Jano
Comu sa venujete v novej knihe? Je to pokracovanie tych predchadzajucich?
V novej knihe Kód 7 sa venujem hľadaniu šťastia a na príklade najťastnejšej krajiny na svete - Bhutánu, ukazujem, že je možné, aby sily dobra a šťastia zvíťazili nad zlom a nešťastím. Áno hlavní hrdinovia sú postavy z predchádzajúcich kód, pribudol kráľ Bhutánu
10.10.2016 09:51 - otázka od Leni
Zdravim, vy ste citali Brownove knihy? Ktora je podla vas top?
Čítal som Da Vinciho kód, Peklo a Anjeli a démoni. Všetky sú výborné, ale predsa len Da Vinciho kód je pre mňa najlepší
10.10.2016 09:49 - otázka od Rado
Pán Banáš, sledujem vás len poslendé roky, predtým ako politika som vás príliš nevnímal, až s knižkami. A klobúk dolu, niekde som čítal, že ste predali až vyše 80 tisíc kníh z Kódu 9 a 1. To je včaj mega číslo - čím to podľa vás je? Veď vraj ľudia nečítajú, nemajú čas na knihy...
Rado ďakujem za otázku, áno, podarilo sa mi oboma Kódmi 9 a 1 získať nezvyčajnú priazeň čitateľov. Moja skúsenosť vraví, že ľudia - mladí i starší čítajú, len im treba ponúknuť nielen strhujúci príbeh, ale i pohladenie duše a informácie, ktoré rozšíria ich obzor
10.10.2016 09:47 - otázka od Nina
Dobry den, pri akej prilezitosti ste sa stretli s Danom Brownom? Aky je?
Milá Nina, Dan je skvelý, charizmatický chlapík so zmyslom pre humor. Stretol som sa s ním počas jeho návštevy Prahy v januári 2014 a namiesto plánovaných pár minút to boli napokon dve výborné debaty.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu