Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Situácia v maďarskom tábore je stále napätá: Migranti vyvolávajú násilie na hraniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KISKUNHALAS - Stále napätá je situácia v stráženom zbernom tábore v juhomaďarskom meste Kiskunhalas, kde sa v stredu vzbúrilo zhruba 300 zo 484 tamojších cudzincov, informoval dnes spravodajský server hvg.hu.

V tábore je prítomných mnoho policajtov v pohotovosti. Migranti sú nespokojní s tým, že musia byť v uzatvorenom tábore a že ich žiadosti posudzujú veľmi pomaly.

Právnička Maďarského Helsinského výboru Júlia Ivánová pre hvg.hu uviedla, že otvorenie tábora požadovali najmä migranti, v prípade ktorých Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) inicioval nedávno vyhostenie smerom do Grécka, pretože tam ich registrovali.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár minulý týždeň oznámil, že maďarská vláda považuje Grécko za bezpečnú krajinu. Na udalosti v tábore, kde je zadržiavaných takmer 500 už vyhostených migrantov, dnes minister reagoval vyhlásením, že migranti nemôžu určovať maďarské zákony a musia rešpektovať maďarské orgány.

Na udržanie poriadku nasadili v stredu stovky policajtov. Migranti skandovali heslo "Freedom!" (Slobodu!), ale na večer sa situácia upokojila a nedošlo k žiadnym násilnostiam.

Stráženie maďarsko-srbských hraníc sa posilní

Migranti prichádzajúci k maďarským hraniciam sú násilní, povedal dnes v Budapešti pred novinármi minister riadiaci úrad vlády János Lázár. Podľa spravodajského servera 444.hu minister dodal, že najväčší tlak je na maďarsko-srbský úsek hraníc, preto sa tam posilnia vojenské hliadky.

Smerom od Rumunska sa pokúša maďarské hranice prekonať menej utečencov, takže na tom úseku hraníc zatiaľ nie je potrebné stavať hraničné zábrany, konštatoval minister.  Podľa jeho slov existuje medzi prevádzačmi dohoda o potrebe zvyšovania migračného tlaku na Európu tým, že na jej územie treba posielať aj osamotené ženy a deti.

Viac o téme: MigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu