Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Agentúra EÚ pre základné práva zhodnotila situáciu s migrantmi: Je to skúška odhodlania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Migračná vlna je pre Európsku úniu skúškou odhodlania v oblasti základných práv. Zhodnotila to Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) vo svojej výročnej správe o základných právach s názvom Fundamental Rights Report 2016.

 "V únii v roku 2015 hľadalo útočisko viac ako milión ľudí, čo predstavuje päťnásobný nárast v porovnaní s rokom predtým," píše sa v správe. Agentúra FRA navrhuje opatrenia na zabezpečenie dodržiavania základných práv v celej EÚ.

"Odhodlanie EÚ v oblasti základných práv bolo v minulom roku ťažko skúšané útokmi na mnohé slobody, práva a hodnoty, na ktorých je Európa založená,“ vysvetlil riaditeľ agentúry FRA Michael O’Flaherty. EÚ a jej členské štáty musia podľa jeho slov pevne stáť na strane obrany práv, na ktoré má právny nárok každý, bez ohľadu na to, či žije v EÚ už niekoľko generácií, alebo sa práve priplavil k brehom Európy. 

Výročná správa o základných právach prezentuje výzvy a úspechy v širokom spektre otázok, ktoré súvisia s problematikou základných práv v celej Európskej únii. Mnohé z otázok z tejto výročnej správy budú predmetom podrobných rokovaní počas Fóra pre základné práva 2016, ktoré bude 20. až 23. júna vo Viedni. 

Migračná situácia so 60 miliónmi nútene vysídlených ľudí na celom svete je podľa informácií v správe naďalej najdôležitejším bodom agendy EÚ. "Väčšina utečencov prichádzajúcich do Európy, z ktorých sú mnohí ešte deti, riskuje svoje životy a platí prevádzačom za prepravu po mori v preplnených a na takúto plavbu nespôsobilých člnoch," uvádza agentúra FRA.

V mnohých členských štátoch bol zaznamenaný náhly vzostup rasistických a xenofóbnych incidentov podnecovaných obavami z migračnej situácie a zo série teroristických útokov. V správe agentúry FRA sa tiež konštatuje, že obzvlášť postihnuté boli moslimské a židovské komunity.

Teroristické útoky opäť raz podľa správy poukázali na to, aké ťažké je nájsť skutočnú rovnováhu medzi ochranou osobných údajov a súkromia a zachovaním vnútornej bezpečnosti. Vo viacerých členských štátoch EÚ sa preto reformujú právne rámce pre spravodajské služby, ktorými by sa teoreticky mohla rozšíriť ich právomoc v prípade zasahovania do súkromia. 

Správa o základných právach 2016 obsahuje súhrn a analýzu hlavného vývoja v oblasti základných práv v EÚ počas roka 2015. Súčasťou sú tiež návrhy opatrení v oblastiach rovnosti a nediskriminácie, rasizmu, xenofóbie a s nimi súvisiacej netolerantnosti, integrácie Rómov, informačnej spoločnosti, súkromia a ochrany údajov, práv dieťaťa a prístupu k spravodlivosti vrátane práv obetí trestných činov. Agentúra FRA poskytuje tak Európskej únii a vnútroštátnym riadiacim subjektom poradenstvo založené na dôkazoch, čím prispieva k vyššej informovanosti a lepšiemu zacieleniu diskusií a politík týkajúcich sa základných práv. 

Správa mapuje stav základných práv v oblastiach, ako je azyl a migrácia, rovnosť a nediskriminácia, integrácia Rómov, ale aj práva detí, prístup k justícii. S Agentúrou EÚ pre základné práva dlhodobo spolupracuje Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), a to v rámci siete výskumných organizácií FRANET.

Viac o téme: UtečenciMigrantiEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu