Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin vysvetlil neúčasť Ruska na jadrovom summite: V hlavnej úlohe zase Spojené štáty

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin dnes za hlavný dôvod neúčasti svojej krajiny na nedávnom summite o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone označil skutočnosť, že Spojené štáty nepristúpili k likvidácii svojich zásob plutónia použiteľného na výrobu atómových zbraní.

Rusko a USA sa začiatkom nového milénia totiž dohodli, že každý z týchto úhlavných nepriateľov z obdobia studenej vojny postupne zlikviduje svoje zásoby plutónia obohateného do miery použiteľnej na výrobu jadrového arzenálu. Tento záväzok Rusko podľa Putina splnilo, zatiaľ čo USA nie.

"Naši partneri musia pochopiť, že svoje povinnosti si musia plniť," vyhlásil Putin, ktorého cituje agentúra Reuters. Na dvojdňovom summite sa 31. marca až 1. apríla zúčastnili predstavitelia viac než 50 krajín a medzinárodných organizácií. Jeho cieľom bolo zintenzívniť globálne úsilie o zabezpečenie nukleárnych materiálov a prevenciu pred jadrovými útokmi.

Americký prezident Barack Obama varoval, že hoci sa podarilo znížiť riziko jadrového terorizmu vo svete, možnosť získania jadrových zbraní teroristami "zostáva jednou z najväčších hrozieb pre jadrovú bezpečnosť". Tohtoročný summit o jadrovej bezpečnosti bol štvrtým v poradí. Prvýkrát sa takéto podujatie konalo v roku 2010 taktiež vo Washingtone. Druhý summit o jadrovej bezpečnosti sa konal o dva roky neskôr v juhokórejskom Soule a tretí v roku 2014 v holandskom Haagu.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu