Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčší daňový škandál Panama Papers: 9 TOP vecí, ktoré musíte vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Svet zamestnáva megakauza úniku tajných informácií o daňových rajoch a praní špinavých peňazí. Prinášame vám prehľadné fakty a základné informácie o Panamských dokumentoch. Čo všetko potrebujete vedieť a čo by vám nemalo uniknúť?

Čo je v dokumentoch?

40 rokov dát z firmy Mossack Fonseca na 11,5 milióna dokumentoch (2,6 terabajtov), ktorá zastupuje bohatých klientov z celého sveta a má 40 pobočiek. Konzorcium investigatívnych novinárov odhalilo doteraz desiatky prípadov z dokumentov. A ďalšie sú na ceste. Firma Mossack Fonseca vytvorila viac ako 300 tisíc schránkových firiem, mnoho v daňových rajoch, aby pomohla klientom skryť svoje peniaze. Veľa schránkových firiem sa vytvorilo na legálne účely. Konzorcium však tvrdí, že tisícky z nich sa vytvorili na pranie špinavých peňazí, daňové úniky či skrývanie obrovských súm skorumpovaných vládnych perdstaviteľov z celého sveta.

Akú úlohu hrá Slovensko?

Podľa dát Panama Papers sa Slovenska dotýka jedna spoločnosť, 6 fyzických osôb a 109 akcionárov. Zatiaľ sa nevie, či ide o majiteľov účtov. V dokumentoch sa spomínajú aj Slováci. "Európskycm kleintom tieto špeciálne legalizačné služby poskytovala slovenská firma Latem Trading s.r.o.," píše české centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré sa na odhalení spolupodieľalo. Firma Latem Trading má sídlo v Bratislave a podľa obchodného registra je jej spoločníkom holandská firma Poelen Holding B.V.

Tržby firmy Latem sa pohybovali v roku 2009 vo výške takmer 5 tisíc eur. V rokoch 2012 až 2014 nie sú podľa portálu finstat dostupné. V roku 2015 mala spoločnosť tržby v hodnote vyše 25 tisíc eur. Podľa portálu finstat mala firma zisk v roku 2009 vyše tisíc päťsto eur. Nasledujúcih päť rokov bola v strate, aby v roku 2015 zaznamenala zisk 23 tisíc eur.

O podrobnostiach sa dočítate tu.

Prečo sa volajú Panama Papers?

Kvôli sídlu právnickej firmy, odkiaľ unikli informácie - Mossack Fonseca. Firma sídli v exotickej Paname.

Kto sú hlavní aktéri?

12 súčasní alebo bývalí svetoví lídri.

143 politikov a verejných činiteľov. Medzi nimi napíklad Islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson, ukrajinský prezident Petro Porošenko, pakistanský premiér Nawaz Šaríf

Blízki ľudia Vladimira Putina

Blízki ľudia FIFA

Najväčšie svetové banky ako HSBC, UBS Group, Credit Suisse

Čo je na nich nelegálne?

Dokumenty neznamenajú nevyhnutne nelegálnu činnosť. No schránkové firmy a daňové raje môžu byť použité na zamaskovanie pôvodu finančných transferov alebo vlastníctva. Materiály tiež obsahujú mená ľudí a firiem, ktoré Spojené štáty zaradili na čiernu listinu z dôvodu pašovania drog alebo spájania s terorizmom

Odkiaľ unikli informácie?

Prišli mailom od anonyma, ktorý ich ukázal nemeckým novinám Suddeutsche Zeitung. Tie sa podelili s Medzinárodným konzorciom investigatívnych žurnalistov (ICIJ). Konzorcium sa už preslávilo zverejnením príbehov o daňových rajoch a o tom ako sa vyhýbať daniam. Ten, čo tip odosieľal, tvrdí, že má prístup dovnútra firmy Mossack Fonseca. Nakoniec sa sformovala 400 členná skupina novinárov z 80 krajín sveta, aby na tom pracovali.

Ako regulátori zareagovali?

Vo Veľkej Británii daňové úrady sa obrátili na britské noviny Guardian, ktoré spolupracovali s Konzorciom, aby im poskytli informácie o otcovi britského premiéra Davida Camerona. Ten je spájaný s firmou v daňovom raji. Úrady v Austrálii a na Novom Zélande taktiež vyšetrujú. Vo Švédsku zase regulátori predvolali veľkú banku Nordea Bank, aby odpovedala na otázky týkajúce sa jej pomoci bohatým klientom obchádzať dane.

Čo na to Mossack Fonseca?

Spoločnosť sa, samozrejme, obhajuje. "Ilegálne získané dokumenty ukazujú, že sme nerobili nič nelegálne. Urobíme všetko preto, aby sme páchateľa (anonyma, ktorý poslal dokumenty nemeckým novinám) postavili pred spravodlivosť." Ďalej firma pre CNN uviedla, že v dokumentoch je veľa nepresností a mylných informácií.

Čo bude ďalej?

Očakáva sa ďalšie kladenie otázok zainteresovaným. Islandský premiér tiež čelí tlaku, no zatiaľ sa nechystá odstúpiť. Americké ministerstvo spravodlivosti už skúma dáta a dokumenty, ktoré sa objavili v úniku.

Viac o téme: PodvodDaňový rajPanama papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu