Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

A je to tu: Unikli prvé mená zo slovenského zoznamu Panama Papers!

Biely kôň John Novak Zobraziť galériu (5)
Biely kôň John Novak (Zdroj: investigace.cz)

BRATISLAVA - Unikli prvé mená Slovákov z dokumentov Panama Papers. V slovenských zoznamoch sa uvádza niekoľko zaujímavých prepojení. Spomínajú sa najmä nastrčené biele kone alebo osoby spájané s kontroverznými podnikateľmi či škandálmi. Spolu je v dokumentoch až 115 mien spájaných so Slovenskom.

"Na rozdiel od susedného Česka, slovenských klientov je zatiaľ iba 115. Ďalšie mená sa však priebežne objavujú v zoznamoch iných krajín. Nie je teda vylúčené, že zoznam slovenských firiem a mien sa ešte rozšíri, napríklad prostredníctvom bielych koní z Českej republiky," píše český investigatívny portál investigace.cz, ktorý stojí za odhalením dokumentov.

Green Carbon Renewables

Firma Green Carbon Renewables S.A. (GCR) bola založená 20. Augusta 2012. S firmou Green Carbon Renewables je v slovenskom zozname spojených až 95 mien. Väčšina z nich sú Holanďania so sídlom v Sládkovičove. Riaditeľom je biely kôň John Novák z Vancouveru. Novák bol prezidentom Kanadsko-Slovenskej obchodnej komory v rokoch 2004-2006. "V roku 2014 si podľa transportného dokumentu nechal previezť Ferrari z Kanady do Grécka," uvádzajú investigatívci.

John Novák
Zobraziť galériu (5)
John Novák  (Zdroj: investigace.cz)

Firmy Johna Nováka uvádzajú ako jedno zo sídiel v Bratislave na ulica Vysoká. Na tomto mieste má sídliť aj Green Carbon Renewables. Pokúšali sme sa do firmy dovolať, ale telefónne číslo je nedostupné.

A je to tu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

Biely kôň John Novák

John Novák, nastrčený biely kôň, je podľa dokumentov rodák z kanadského Burnaby. "Súčasťou dokumentov, ktoré Mosfon (ako sa sami nazývajú v internej komunikácii) od svojich klientov vyžadoval bol zoznam spoločníkov, ich podiely a nastrčeného riaditeľa spolu s adresami. Takto „vyplnený formulár“ vrátili riaditeľ sekcie Mosfonu z Monaka s poznámkou: „John, you should have an offshore address.“ (John, mal by si mať offshorovú adresu.) Odporúčanie právnikov, aby do dokumentov v žiadnom prípade neudával svoju skutočnú adresu, našla pozitívnu odozvu už v nasledujúcom e-maile. Spoločnosť Green Carbon Renewables S.A. požiadala, aby sa meno riaditeľa Johna Nováka v zakladajúcich dokumentoch uvádzalo bez adresy," odhaľuje pozadie bieleho koňa portál.

Finančné príjmy Johna Novaka
Zobraziť galériu (5)
Finančné príjmy Johna Novaka  (Zdroj: finstat)

Srbky zapletené do najväčšieho povojnového škandálu

Väčšina akcií firmy GCR patrí Holanďanom a dvom Srbkám - Snežana Ilić a Olga Kiendler. Kiendler figurovala aj v škandáli, ktorý v Rakúsku po druhej svetovej vojne nemal obdobu. "Olga Kiendler medzi decembrom 2008 až aprílom 2009 sedela ako riaditeľka vo firme Montenegro Ventures Limited so sídlom v Londýne. Srbka s rakúskym pasom vyštudovala právo na univerzite vo Viedni. Svoju kariéru začala v roku 2000 v Európskom parlamente, kde pôsobila ako asistentka europoslancov. O dva roky neskôr sa z nej stala tímlíderka pre priame zahraničné investície na srbskom Ministerstve medzinárodných ekonomických vzťahov. Na jeden sa opäť vrátila do Viedne, kde vo firme CMS Vienna Law Office venovala fúziám a akvizíciám. Ako výkonná riaditeľka figurovala aj vo problematickej firme Hypo Alpe-Adria-Bank AD, dokonca založila jej londýnsku pobočku. Kauza Hypo Alpe-Adria-Bank AD je detailne popísaná v depešiach Wikileaks a označená za najväčší finančný škandál od čias druhej svetovej vojny v Rakúsku," informujú novinári.

Kiendler ako riaditeľku Montenegro Ventures Limited následne vystriedala Olivera Ilinčič. Tá má tiež pekne zaujímavú minulosť. Bola poradkyňou prezidenta Srbska a Čiernej hory. Bola partnerkou kontroverzného srbského podnikateľa Stanka Subotića, ktorý bol trestne stíhaný za pašovanie cigariet zo Srbska z Macedónska a Maďarska.

Riaditeľka firmy na Panenských ostrovoch

Tretia žena, ktorá v slovenských zoznamoch figuruje, je Helena Dubišová. Má byť riaditeľkou spoločnosti CALLA MARITIME S.A. na Bristkých panenských ostorovch. Ďalším je kontroverzný a jeden z najbohatších slovinských podnikateľov Sergej Racman, ktorý podniká vo výrobe 3D okuliarov.

Bloger a investor

V dokumentoch Panama Papers figuruje aj Milan Hošek. "dlhodobo obchoduje s cennými papiermi, venuje sa investičnému poradenstvu a blogovaniu. Hošek v deväťdesiatych rokoch získal minoritné balíky akcií viacerých privatizovaných spoločností spájaných s rôznymi škandálmi. Minimálne v minulosti bol akcionárom VÚB Kupónu, 1. Aj 2. garantovanej, či Plastiky Nitra. Vlastnil aj akcie strojárskeho holdingu Sitno. V týchto prípadoch ale nespolupracoval s majoritnými akcionármi firiem, ktoré ich majetok ovládli," dodávajú s tým, že prevádzkuje aj stránku Akcionár, kde poskytuje finančné poradenstvo.

Pôsobil aj v združení "Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov". V rámci neho spochybňoval speňažovanie majetku 1. Garantovanej spojenej s J&T. "Milan Hošek mal byť podľa slovenského zoznamu spolu s Marekom Rosom a Ivanou Rosovou v seychelskej firme AI ASSETS LTD."

Na záver svojich zistení autori odhalení uvádzajú, že "slovenský zoznam Panama Papers ani zďaleka netvoria len slovenské mená. Prevládajú Holanďania, ale nachádzajú sa na ňom aj Srbi, Kanaďan, či Slovinec."

Kanadsko-Slovenská obchodná komora sa dištancuje od Nováka

Kanadsko-Slovenská obchodná komora sa dištancuje od Johna Nováka, ako aj od akýchkoľvek aktivít tejto osoby. Konštatuje sa to v stanovisku komory, ktoré poskytol jej riaditeľ pre médiá Peter Green. Novák bol určité obdobie hlavným predstaviteľom Komory Slovensko-Kanadskej obchodnej spolupráce. Táto spoločnosť vznikla 16. mája 2001 so sídlom na Čajakovej ulici v Bratislave pod pôvodným názvom Spoločnosť slovensko-kanadskej obchodnej spolupráce. "Táto akože "komora" nemala nikdy nič spoločné s oficiálnou Kanadsko-Slovenskou obchodnou komorou," konštatuje sa v stanovisku.

Oficiálna Kanadsko-Slovenská obchodná komora bola podľa neho založená 8. januára 2001. Jej oficiálne sídlo je na Mariánskej ulici v Bratislave a jej prezidentom je od založenia Joseph M. Burza.

 

Viac o téme: DokumentySlovenskoPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu