Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Demonštrácie v Maďarsku: Tisíce učiteľov sa vzopreli centralizácii školského systému

Maďarskí učitelia, rodičia aj žiaci takisto štrajkovali Zobraziť galériu (5)
Maďarskí učitelia, rodičia aj žiaci takisto štrajkovali (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Proti centralizácii školského systému, proti učebnému plánu, za zníženie byrokracie, za dobre pripravené reformy, ale aj za návrat k povinnej školskej dochádzke až do 18 roku dieťaťa demonštrovalo dnes v maďarskom Miškovci niekoľko tisíc pedagógov, rodičov i žiakov.

Podľa agentúry MTI protestujúci vytýkali vláde, že nemá premyslenú politiku vzdelávania, priebežne odčerpáva finančné zdroje zo školstva a právne normy vznikajú bez konzultácie. Toto všetko vedie k ohrozovaniu ústavných práv žiakov, dodali.

Maďarskí učitelia držia v ruke plagát s nápisom "Za naše deti!"
Zobraziť galériu (5)
Maďarskí učitelia držia v ruke plagát s nápisom "Za naše deti!"  (Zdroj: SITA)

V 16-bodovom zozname požiadaviek, ktoré v závere zhromaždenia prečítali, figuruje okrem iného aj možnosť slobodného výberu učebníc a zrušenie Centra riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení Klebelsberg (KLIK).

Učitelia držia v rukách transparenty v nápismi "Vzdelanie je naša budúcnosť pre náš národ" či "Chceme spravodlivé mzdy"
Zobraziť galériu (5)
Učitelia držia v rukách transparenty v nápismi "Vzdelanie je naša budúcnosť pre náš národ" či "Chceme spravodlivé mzdy"  (Zdroj: SITA)

Pokojné protestné zhromaždenia pedagógov sa konali aj v iných maďarských mestách, v Budapešti ich bolo niekoľko stoviek. Podľa protestujúcich vo verejnom školstve je množstvo vážnych finančných a odborných problémov, kvôli zmenám posledných rokov sa situácia v školstve stala neudržateľnou.

Maďarskí učitelia, rodičia aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Poslanec István Hollik z Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá vládne v bloku so stranou Fidesz, pred budapeštianskym zhromaždením povedal, že pre vládne strany sú najdôležitejšie záujmy detí, pričom "skrachovaná ľavica" zneužíva pedagógov na svoje stranícke ciele.

Maďarskí učitelia, rodičia aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu