Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Situácia je dramatická, sestry a učitelia sa búria: Mimoriadna schôdza, posledná reakcia Fica!

Učitelia a sestry sa spojili. Zobraziť galériu (13)
Učitelia a sestry sa spojili. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nespokojné sestry a štrajkujúci učitelia žiadajú zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v zdravotníctve a školstve. Vyhlásili to dnes na brífingu zástupcovia sestier a učiteľov. Fico okamžite ohlásil tlačovku, na ktorej zareagoval na štrajky.

"Vyzývame poslancov, aby zasadli a riešili kritickú situáciu. Spája nás spoločný zápas. Spája nás to, že tak ako problémy školstva aj sestier sú ignorované," uviedol dnes Vladimír Crmoman zo Štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov. Opoziční poslanci potvrdili, že požiadavku podporia.

Učitelia a sestry chcú mimoriadnu schôdzu

Situácia v zdravotníctve je podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej alarmujúca, majú sa ňou preto zaoberať zákonodarcovia. "Nevieme, čo sa musí ešte stať, aby politici začali konať," skonštatovala. Avizovala, že sestry dnes pošlú kompromisný návrh svojich požiadaviek ministerstvu zdravotníctva a najvyšším ústavným činiteľom. Od mimoriadneho zasadnutia pléna očakávajú, že sa prijme zákon upravujúci ich odmeňovanie.

Vladimír Crmoman o školstve

Návrh pošlú Čislákovi

Kompromisný návrh zašlú sestry v priebehu dnešného dňa ministrovi zdravotníctva SR Viliamovi Čislákovi a zároveň všetkým trom najvyšším ústavným činiteľom. "Od mimoriadnej schôdze očakávame, že bude prijatý zákon, ktorý upraví odmeňovanie sestier v kompromisnej podobe," dodala Kavecká. Opätovne poznamenala, že sestry sú pripravené rokovať, a teda na ich strane problém nie je. 

VIDEO Situácia je dramatická,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Zástupcovia učiteľov upozorňujú, že doposiaľ nebolo odučených viac ako 300-tisíc hodín, do štrajku učiteľov sa zapojilo viac ako 14,5 tisíca učiteľov z viac ako 950 škôl. Učitelia sa pýtajú, prečo poslanci nehľadajú v tejto kritickej situácii riešenia. "Keď nebudeme investovať do zdravotníctva a školstva, budeme chorí a hlúpi. Ak nebudeme investovať do školstva a zdravotníctva dnes, zajtra nás to vyjde hodne draho," zhrnul hlavné posolstvo Braňo Kočan zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov. 

Učiteľ Branislav Kočan
Zobraziť galériu (13)
Učiteľ Branislav Kočan  (Zdroj: SITA)

Podľa Kočana je momentálne zatvorených alebo silne ochromených zhruba 200 škôl. "Tu treba trochu poopraviť tie tvrdenia, ktoré povedalo ministerstvo školstva o jednom percente. Ono uvádza len školy, ktoré sú naozaj zatvorené na zámok, že sa do nich nedostanete, ale neuvádza približne okolo ďalších 150 škôl, ktoré pracujú vo veľmi ochromenom režime," vysvetlil Kočan.

Fico reaguje: Je za tým politika

Nastal čas, aby sa protestujúci učitelia vrátili k žiakom a študentom. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico, ktorý na brífingu prezentoval finálne stanovisko vlády SR a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho k protestu učiteľov. „Učitelia prijali nasledujúce fakty. Prijali fakt, že v rokoch 2012 až 2016 sme zvýšili platy učiteľov o 22 percent. Nikomu vo verejnej správe neboli takto zvyšované platy ako to bolo v prípade učiteľov,“ vyhlásil dnes Fico. Zdôraznil, že nikomu vo verejnej správe nerástli toľko platy.

VIDEO Situácia je dramatická,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

"Bola 19-dňová vianočná prestávka, sú lyžiarske zájazdy a blížia sa jarné prázdniny. Nie je dobré, ak sú žiaci ponechaní bez riadneho vyučovania, môže to mať na nich negatívny dopad," povedal Fico. Šéf exekutívy zároveň poďakoval všetkým učiteľom, ktorí počas protestu vyučovali a aj tým, ktorí sa už k žiakom vrátili. "Dnes je to už 99 percent škôl, ktoré vyučujú. Z viac ako 6700 škôl bolo dnes do protestu zapojených 47, čo je menej ako jedno percento. Nikdy sa protestu nezúčastnilo viac ako dve percentá škôl," povedal.

Povedal tiež, že po voľbách by vláda Smeru mala navýšiť peniaze do školstva a najmä na platy. "Máme zdroje na 25 % zvýšenie platov v rokoch 2016 až 2020," povedal. Do volieb chcú rokovať o obsahu národného vzdelávacieho programu s učiteľmi. Fico povedal, že do volieb nebude prijímať žiadne kroky na zvyšovanie platov. Za štrajkami učiteľov vidí politikárčenie. "Konkrétne prepojenie predstaviteľov štrajku s politickou stranou OĽANO s cieľom poškodiť stranu Smer," nechal sa počuť Fico, ktorý to považuje za súčasť ich volebnej kampane.

Nie som pacientom kliniky doktora Kostku, tvrdí Fico

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes odmietol, že by patril medzi prominentov, ktorí vyžívajú služby Kliniky Kostka. "Chcem povedať veľmi jasne, aby neboli žiadne pochybnosti, ja nie som pacientom kliniky pána doktora Kostku," povedal šéf kabinetu.

Klinike Kostka pridelil kód Marian Faktor, tvrdí Fico

Špeciálny kód klinike doktora Pavla Kostku pridelil vtedajší generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor a vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Vyhlásil v stredu na brífingu predseda vlády Robert Fico. "Prosím, neobviňujte nás z vecí, za ktoré nezodpovedáme a rovnako prosím, razantne vás o to žiadam, uverejnite, že my sme tejto klinike tento kód po kontrole zobrali," povedal Fico. Premiér zároveň jasne povedal, že nie je pacientom spomínanej kliniky.

"Osobitný kód pre medializovanú zdravotnú starostlivosť sme vo VšZP zaviedli na základe odporúčania odboru stratégie. Cieľom tohto testovacieho projektu bolo dosiahnuť lepšie výsledky liečby a znížiť náklady na lieky tým, že sa u jedného poskytovateľa skombinuje poskytovanie rehabilitácie, ortopédie a neurológie," uviedol Marian Faktor. Ako dodal, vedenie zmluvu uzatváralo na jasne obmedzený čas so záverom, že bude prehodnotená na základe výsledkov dosiahnutých pri liečbe pacientov.

"Za to, ako sa po predčasnom konci vlády Ivety Radičovej z približne 10 tisíc eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer-SD. Zámer tohto projektu, lepšia zdravotná starostlivosť a úspory na liekoch bol správny, a stojím si za ním. Kam sa pôvodný zámer dostal od jeho spustenia, je už zodpovednosť pána Foraia, pani Zvolenskej, pána Čisláka a pána Vaďuru," konštatoval Faktor.

V utorok upozornila strana Sieť, že Všeobecná zdravotná poisťovňa platí ročne masérovi toľko, koľko stojí ročný plat 250 sestier. Ako informoval podpredseda Siete Miroslav Beblavý, klinika Pavla Kostku zvýšila tržby v roku 2014 na 1,456 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2012 desaťnásobný nárast. "Ešte lepšie sa mu darí v ziskovosti. V roku 2012 mal zisk osemtisíc eur. V roku 2014 mal zisk 794 482 eur. To znamená, že jeho zisk narástol o 10 tisíc percent za dva roky. Ziskovú maržu má vyššiu ako 50 percent. Teda z každého eura, ktoré mu Všeobecná zdravotná poisťovňa vyplatí, vykazuje viac ako 50 centov zisku," priblížil Beblavý. 

Pavol Kostka otvoril popri Spišskej Belej kliniky v Bratislave, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. V týchto zariadeniach poskytuje služby v oblasti fyzioterapie či liečebnej rehabilitácie. VšZP si u Kostku objednala výkon pod názvom Cielená dlhodobá terapia, pričom mu zaň platí 45 eur za tri hodiny oficiálnej liečby. Beblavý však upozorňuje, že pri pohľade na zmluvu sú súčasťou cielenej dlhodobej terapie štandardné výkony. VšZP tak podľa podpredsedu Siete predražila štvor- až päťnásobne výkony, ako keby sa účtovali samostatne. Klinika Kostka v svojej reakcii konštatovala, že údaje o jej hospodárení, ktoré uviedol Beblavý, sú nepravdivé.

Fico zavádza, tvrdí Iniciatíva

"Premiér na dnešnej tlačovej besede bagatelizoval situáciu, odvádzal pozornosť od neplnenia sľubov a uvádzal nepravdivé informácie o štrajku učiteľov," uviedol po tlačovke Fica Vladimír Crmoman. Od 25.1.2016 sa podľa Iniciatívy do štrajku zapojilo viac ako 14 500 učiteľov na vyše 950 školách. Bolo neodučených viac ako 300 tisíc vyučovacích hodín. Do živej reťaze v 14tich mestách Slovenska sa zapojilo viac ako 10 tisíc učiteľov, rodičov a študentov.

Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (13)
Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Mimoriadna schôdza by k ničomu neviedla

Opozične zvolaná mimoriadna schôdza by podľa Fica k ničomu neviedla. "K ničomu by neviedla. Mimoriadna chôdza nemá žiadna mandát na prijímanie opatrení," povedal Fico s tým, že by tam bolo iba veľa hádok. "Nebude tam možné prijať žiadne rozhodnutia. Jasne bolo povedané, že finančné rozhodnutia nemôžu byť prijaté do 5. marca 2016," povedal dnes Fico na tlačovej konferencii v Bratislave.

Premiér si v prípade učiteľov myslí, že "je dobré, čo sa v utorok (2.2.) stalo na školskom parlamentnom výbore". Jeho členovia tam odhlasovali výzvu pre všetky kandidujúce politické strany, aby deklarovali verejný záväzok prijať národný vzdelávací program na roky 2016 až 2020 s časovým harmonogramom aj potrebným finančným zabezpečením.

Rokovať s učiteľmi na základe tohto uznesenia sú podľa neho ochotní minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) či predseda školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD). "Sú k dispozícii na diskusiu o tom, čo ďalej, ako to má vyzerať, pokiaľ ide o národný vzdelávací program alebo programové vyhlásenie vlády," dodal Fico.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ návrh nemá

K návrhu sa ministerstvo vyjadrí po jeho získaní. "Platí, že tak ako v každom prípade, dvere na ministerstve sú pre rokovanie otvorené," reagoval hovorca rezortu Peter Bubla. Premiér Robert Fico (Smer-SD) zvolal nadnes poobede tlačovú konferenciu k štrajku učiteľov.

"Už opakovane vyzývame parlament a poslancov, aby zasadli. Máme otázku, prečo v takejto kritickej situácii nekonajú, prečo nehľadajú riešenia," poukázal Crmoman. Kavecká tiež pripomína presúvanie pacientov pre hromadné výpovede sestier. "Situácia nie je radostná ani pre školstvo, ani pre zdravotníctvo," doplnila.

VIDEO Situácia je dramatická,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Opoziční poslanci podporujú mimoriadnu schôdzu

Opoziční poslanci sú pripravení zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k situácii v školstve a zdravotníctve. Pôjde o ich spoločnú iniciatívu. Potvrdili to z KDH, OľaNO, SaS aj Mosta-Híd. Návrh by mal byť podľa šéfa poslaneckého klubu SaS Martina Poliačika hotový dnes večer, podpisovať by sa pod neho mali poslanci už vo štvrtok.

Zvolanie spoločnej mimoriadnej parlamentnej schôdze podporia aj politici z mimoparlamentnej #Siete, ktorí v parlamente pôsobia ako nezaradení. Na Facebooku to avizoval poslanec Miroslav Beblavý. O potrebe zvolať mimoriadnu schôdzu pre situáciu v zdravotníctve hovorila už cez víkend aj opozičná SDKÚ-DS.

Iveta Lazorová
Zobraziť galériu (13)
Iveta Lazorová  (Zdroj: SITA)

Novotný dá žiadosť na mimoriadne zvolanie zdravotníckeho výboru 

Odchod sestier z nemocníc môže podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Viliama Novotného ohrozovať ich riadne fungovanie. Vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave by sa mal preto vykonať poslanecký prieskum. Informoval dnes o tom na tlačovej konferencii v Bratislave.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca, ktorý je členom parlamentného zdravotníckeho výboru, dá preto ešte dnes žiadosť o jeho zvolanie. Chce totiž, aby na výbore poslanecký prieskum v nemocniciach schválili. Jeho zvolanie členovia výboru dostatočne podporili. Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) tak musí urobiť do siedmich dní. "Samozrejme, zvolám ho v termíne. Len musím zistiť, kedy to vyhovuje aj poslancom, aby prišli v čo najväčšom počte," povedal Raši.

VIDEO Situácia je dramatická,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

"Prieskumom v nemocniciach chceme objektivizovať informácie o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Verejnosť má právo dozvedieť sa pravdu," uviedol Novotný. Ten by sa mal podľa neho vykonať hneď na druhý deň po skončení výboru. Poslanec sa chce v spomínaných nemocniciach bližšie pozrieť na poskytovanie akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti či na personálne zabezpečenie oddelení. Ak bude podľa neho situácia vážna, na mieste je aj zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Nevylučuje, že schôdza bude spojená, a teda sa na nej bude riešiť súčasná situácia v zdravotníctve aj školstve.

Raši si myslí, že poslanci v nemocniciach v tejto situácii "naozaj nič nevyriešia, keďže ani jeden z nich nie je sestra". Všetky informácie môžu byť podľa neho pokojne podané na výbore a môžu byť prezentované aj riešenia situácie. "Novotnému ide asi o poslednú šancu dať strane Šanca pred voľbami možnosť sa prezentovať pred médiami priamo v nemocniciach," uzavrel.

Za mimoriadny výbor je aj Ivan Uhliarik (KDH). Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) podľa neho "situáciu okolo sestier minimalizuje". Nepáči sa mu, že podal trestné oznámenie pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti. "Mal by s nimi rokovať, nie podávať trestné oznámenia," myslí si. Na výbor budú podľa Uhliarika prizvané aj sestry.

inisterstvo zdravotníctva odmieta, že by bol krízový stav v nemocniciach, odkiaľ odišlo najviac sestier. O pacientov je podľa ministra adekvátne postarané v žilinskej aj prešovskej nemocnici. Osobne sa mal o tom presvedčiť v utorok (2.2.).

Viac o téme: UčiteliaZdravotné sestryMimoriadna schôdzaIveta LazorováVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu