Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Český premiér sa pustil do Rusov: Nie je zrejmé, na koho v Sýrii útočia

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Nálety Ruska v Sýrii nie sú podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku príliš koordinovanou aktivitou. Podľa premiéra nie je zatiaľ ani zrejmé, na koho Rusi útočia. Sobotka sa takto vyjadril pred novinármi dnes skoro ráno po nočnom zasadnutí kabinetu, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"Nie je zrejmé, na koho Rusi útočia. Zdá sa, že to nie je príliš koordinovaná aktivita," povedal Sobotka a dodal, že to pôsobí tak, že Rusko svoje akcie nekoordinuje s USA, Francúzskom či Britániou. Sobotka vyslovil predpoklad, že český kabinet dostane od spravodajských služieb informácie, akým smerom sú vojenské akcie Ruska v Sýrii zamerané. Na základe toho bude vláda v nasledujúcich týždňoch postupovať, vysvetlil premiér.

K náletom Ruska v Sýrii sa vyjadril v stredu aj český minister vnútra Milan Chovanec. Obáva sa vyostrenia situácie. Podľa ministra obrany Martina Stropnického by to naopak mohlo priniesť upokojenie situácie, informoval portál Novinky.cz. S leteckými útokmi v Sýrii začalo Rusko v stredu - podľa niektorých zahraničných predstaviteľov jeho nálety neboli zacielené proti pozíciám Islamského štátu (IS), ale proti umiernenej opozícii, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporujú ju Spojené štáty i ďalšie západné krajiny. Asad o vojenskú pomoc Moskvu, svojho dlhodobého spojenca, požiadal.

Viac o téme: RuskoSýriaBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu