Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko spustilo druhé kolo náletov v Sýrii: Dôkaz, že Rusi bombardujú vojakov CIA

Sýria je pod paľbou Zobraziť galériu (2)
Sýria je pod paľbou

DAMASK/MOSKVA - Ruské stíhačky spustili aj druhý deň bombardovanie v Sýrii. Podľa neoficiálnych informácii aj tentokrát zasahujú vidiecke oblasti neďaleko severo-západnej časti mesta Jisr al-Shughour, ktoré neovláda Islamský štát, ale opozícia. Rusko vyzvalo USA, aby predložili dôkaz o tom, že ich úder nie je smerovaný na IS.

19:25 Rusko nepokladá Slobodnú sýrsku armádu (FSA) za teroristickú organizáciu a FSA by sa mala stať súčasťou politického riešenia situácie v Sýrii, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

17:36 Keď sa Lavra opýtali na zameriavanie sa na vojakov trénovaných CIA, spýtal sa: Máte to potvrdené? Lebo ak áno, viete viac ako ja. Lavrov znova preformuloval vyhlásenie Kremľa, že cieľom bol Islamský štat. Povedal, že nie je pravda, ze sa zamerali na CIA trénovaných rebelov proti Asadovi

17:09 Rusko zváži akúkoľvek žiadosť irackej vlády o vykonanie leteckých útokov proti cieľom teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. Takúto žiadosť však zatiaľ ruská strana nedostala, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Ruský rezort diplomacie podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že posúdi "politickú a vojenskú" logiku takéhoto kroku, ak oň iracká strana požiada. 

16:14 Iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval dnes národné ozbrojené zložky, aby zvýšili svoje kapacity za účelom ochrany vplyvu islamskej republiky na Blízkom východe a odstrašenia potenciálnych útočníkov, napísala agentúra Reuters. „Ozbrojené sily musia bezodkladne zvýšiť svoju pripravenosť tak, aby nepriateľ ani len neuvažoval o útoku,“ povedal na schôdzke s iránskymi armádnymi veliteľmi Chameneí, ktorého citovali tamojšie médiá.

16:06 Veliteľ povstaleckej skupiny Livá Sukur al-Džabal, bojujúcej proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pre agentúru Reuters uviedol, že tábor v provincii Idlib zasiahlo pri dvoch samostatných náletoch približne 20 riadených striel vypálených z ruských bojových lietadiel.

16:04 Podľa Reuters vzniká vojenská aliancia medzi Ruskom a ostatnými Asadovými spojencami - Iránom a Hizballáhom, ktorá sa bude usilovať o opätovné získanie územia na severozápade krajiny. 

15:10 Bombardovanie blízko sídel civilistov vyvolalo stres a plno nezodpovedaných otázok.

15:05 Putin nazval správy o zabitých civilistoch počas ruských náletov za informačný útok.

15:01 Rusko uviedlo, že presunulo do Sýrie skupinu námornej pechoty, ktorej úlohou je chrániť leteckú základňu v Lázikíji, kde sú dislokované lietadlá a vrtuľníky nasadzované pri náletoch na území tejto blízkovýchodnej krajiny.  

14:48 Americký senátor John McCain priznal, že sýrskych povstalcov vycvičila a vyzbrojila CIA. Súčasne potvrdil, že boli obeťou náletov Ruska. "Môžem s istotou potvrdiť, že to boli útoky proti skupine FSA, ktorá bola vycvičená CIA. Sme s tými ľuďmi v spojení," povedal McCain v rozhovore so stanicou CNN.

14:37 Rada štátov zaradila Hizballáh, ktorý chce na severe Sýrie podniknúť pozemnú organizáciu, na zoznam teroristických organizácií, EÚ naň zapísala len jeho vojenské krídlo. V minulosti sa objavili informácie, že Hizballáh podporuje aj Moskva. 

14:35 Medzi teroristami z Islamského štátu a rebelmi bojujúcimi proti Assadovmu režimu nie je rozdiel, uviedlo Rusko.

14:30 Putin vydal vyhlásenie, že informácie o zabíjaní civilistov boli uverejnené skôr, ako Rusi začali nálety.

14:05 Libanonské zdroje Reuters uviedli, že pred 10 dňami dorazili do Sýrie stovky iránských ozbrojených síl kvôli pozemným operáciám. Rovnaké zdroje hovoria, že ruské útoky bude čoskoro sprevádzať sýrska armáda a pozemné zálohy spojencov. Aj nnutie Hizballáh plánuje pozemnú operáciu na severe Sýrie.

13:59 Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa domnieva, že najnovší vývoj v Sýrii otvára možnosti pre obnovenie politického a diplomatického dialógu. V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera však diplomat uznal, že sa tak deje možno bolestným a riskantným spôsobom, čím mal na mysli nezastavujúci sa prúd utečencov zo Sýrie a vojenskú operáciu ruských síl v tejto krajine.

 

13:49 Ruská armáda tvrdí, že naposledy podnikla štyri úspešné nálety na pozície IS.

13:37 Ruské bojové sily nasadili viac ako 50 stíhačiek a vrtuľníkov.

 

13:28 Podľa ruských médií jednotky pri nálete zničili muničný sklad blízko Idlib a opevnenú veliteľskú základňu neďaleko Hama.

13:21 Rusi využili pri náletoch aj starší typ bomby OFAB-250 bez riadeného cieľového doletu.

 

13:13 Americký republikánsky kandidát na prezidenta a magnát Donald Trump vyhlásil, že pošle všetkých utečencov z USA späť do Sýrie, pretože môžu byť prívržencami IS.

13:10 Český minister vnútra Milan Chovanec poznamenal, že nálety nič neriešia a povedú len k ďalšej utečeneckej vlne, čo ešte viac prehĺbi európsku krízu.

13:05 Ruské ministersvo obrany vyhlásilo, že ciele identifikuje s pomocou satelitov a dronov.

 

13:02 Ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami, uviedol dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ako dodal, ešte je priskoro na to, aby povedal, či je prezident Vladimir Putin spokojný s výsledkami dosiahnutými pri náletoch v Sýrii. 

12:54 Prívrženci opozície hlásia prvých päť obetí dnešných náletov, reportuje Nabih Bulos.

12:50 Podľa neoficiálnych informácií tvoria ruskú leteckú silu nasadenú v Sýrii antirakety SU-24M, stíhačky SU-34 a SU-25 či helikoptéry Mi-24 a Mi-8.

12:44 Nálety Ruska v Sýrii nie sú podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku príliš koordinovanou aktivitou. Podľa premiéra nie je zatiaľ ani zrejmé, na koho Rusi útočia. Sobotka sa takto vyjadril pred novinármi dnes skoro ráno po nočnom zasadnutí kabinetu, informoval spravodajský portál Novinky.cz. „Nie je zrejmé, na koho Rusi útočia. Zdá sa, že to nie je príliš koordinovaná aktivita,“ povedal Sobotka a dodal, že to pôsobí tak, že Rusko svoje akcie nekoordinuje s USA, Francúzskom či Britániou. 

 

12:40 Nálety sú dotované Moskvou, ako potvrdila ruská strana s tým, že Sýria sa na nich finančne nepodieľa.

12:38 Podľa sýrskej civilnej obrany zasiahli ruské nálety sklad chleba v oblasti Talbiseh, kde žijú civilisti.

12:33 Vzdušným úderom boli dnes vystavené aj ďalšie oblasti v provincii Idlib vrátane horského masívu Džabal al-Záwija, ako aj južnejšie položená provincia Hamá. Nálety v tejto oblasti potvrdil aj proopozičný spravodajský kanál Orient News.

 

12:32 Ruské lietadlá podnikli nálety v oblasti Džisr aš-Šugúr na severozápade Sýrie, ktorú ovláda aliancia povstaleckých síl vrátane islamistického extrémistického Frontu an-Nusra. Informovala o tom v Libanone sídliaca prosýrska televízia al-Majádín. Ruské lietadlá podnikli najmenej 30 náletov, pri ktorých sa zameriavali na (povstaleckú) Dobyvateľskú armádu, uviedla televízia v krátkych správach. 

12:31 Po porážke extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) by v Sýrii mali nasledovať slobodné voľby, ktoré by sa mali konať do roka a pod dohľadom medzinárodného spoločenstva. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info to dnes uviedol ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov.

12:30 Saudská Arábia je hlboko znepokojená náletmi ruských lietadiel v Sýrii a žiada ich okamžité ukončenie. Uviedol to pre panarabskú televíziu al-Arabíja saudskoarabský diplomat Abdalláh Muallimí, ktorý súčasne upozornil, že v oblastiach, ktoré boli v Sýrii terčom ruských náletov, sa oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ani nenachádzali.

Usmrtili 36 civilistov vrátane detí

Podľa Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl stredajšie nálety ruských vojenských síl v oblasti severne od mesta Homs usmrtili 36 civilistov - vrátane piatich detí a jedného príslušníka civilnej obrany známej pod názvom Biele helmy.  Ruské nálety, ktorých cieľom je podpora armády prezidenta Asada, sú doteraz najvýraznejšou eskaláciou konfliktu v Sýrii. Tamojšia občianska vojna si vyžiadala už viac ako 250 000 obetí, vyhnala z domovov polovicu sýrskeho obyvateľstva a vyvolala najväčšiu utečeneckú krízu od konca druhej svetovej vojny.

Ruské ministerstvo obrany ešte v stredu informovalo, že terčom 20 náletov ruských lietadiel bolo osem objektov IS v Sýrii. Zničený bol pri nich sklad zbraní a munície, zhromaždisko bojovej techniky, ako aj veliteľské posty IS v horách. Náletom predchádzali prieskumné lety a koordinácia údajov so štábom sýrskej armády. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti. Tieto tvrdenia ruskej diplomacie však neskôr spochybnil Biely dom, ako aj vodca sýrskych vzbúrencov podporovaných Západom Chálid Chúdža.

V reakcii na to dnes Rusko požiadalo Spojené štáty, aby predložili dôkazy o svojom tvrdení, že ruské lietadlá počas náletov v Sýrii zasiahli aj iné ciele než bašty IS. Uviedol to dnes podľa agentúry RIA Novosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého Moskva takými informáciami nedisponuje a rovnako nemá ani správy o obetiach na životoch z radov civilistov. Zdôraznil, že Rusko dbá na to, aby jeho údery na pozície IS boli naozaj presné.

Viac o téme: NáletyPutinMoskvaSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu