Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Do Srbska prichádza najväčšia vlna migrantov, zrejme pôjde cez Maďarsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Do raňajších hodín prišlo do Srbska z Macedónska zhruba 5000 prisťahovalcov, a to len v priebehu niekoľkých hodín. Očakáva sa, že za celý pondelok ich bude viac, než v rekordný deň 23. augusta: počet ľudí, ktorí vtedy prekročili uvedené hranice, prevýšil číslo 7000.

Podľa informácií maďarskej verejnoprávnej televíznej stanice M1 doposiaľ najväčšia vlna migrantov bude chcieť zrejme pokračovať v ceste cez Maďarsko. Podľa vyjadrení obyvateľov srbskej metropoly Belehrad autobusy odvážajú migrantov k maďarským hraniciam bez dokumentov či registrácie. Denne odchádzajú z hlavného mesta desiatky autobusov smerom k Subotici, Kanjiži a Horgošu.

Migranti zo Sýrie uviedli, že na juh Srbska sa dostali za osem až deväť dní, pred niekoľkými mesiacmi si cesta vyžiadala ešte týždne a mesiace, teraz je však tranzit cez krajiny medzi Sýriou a Srbskom rýchlejší. Predstaviteľ úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v juhosrbskom Preševe Emmanuel Gignac vyhlásil, že v týchto dňoch sa očakáva ďalšia mohutná vlna utečencov. Zo soboty na nedeľu totiž čakalo na grécko-macedónskych hraniciach 5000 migrantov a takisto približne 5000 migrantov bolo už na ceste smerom do Srbska.

Viac o téme: UtečenciMaďarskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu