Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podmienky migrácie v Maďarsku sa sprísnia: Ilegálni utečenci budú vyhostení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Od 15. septembra sa výrazne sprísnia podmienky migrácie v Maďarsku. Ak niekto ilegálne prekročí hranice, bude vyhostený, na čo bude musieť počkať v tranzitnej zóne. Ak sa cudzinec pokúsi o vstup cez legálny hraničný prechod zo Srbska, bude vrátený do tejto krajiny, pretože Srbsko je bezpečnou krajinou, pripomína dnes spravodajský server Vs.hu.

Server uvádza, že doposiaľ bolo ilegálne prekročenie hranice iba priestupkom, od 15. septembra už bude trestným činom. "Každého musíme upozorniť, že ak ilegálne prekročí naše hranice, bude z Maďarska vyhostený," zdôraznil dnes viackrát predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na schôdzke s maďarskými veľvyslancami.

Maďarský parlament prijal 4. septembra súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, umožnia nasadiť v mimoriadnych situáciách na hraniciach armádu, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a tvoria základ pre vytvorenie prihraničných tranzitných zón pre migrantov.

Podstatnou zmenou, ktorú schválili maďarskí poslanci, je novela trestného zákonníka. Podľa nej budú prekročenie alebo poškodenie hraničného plota, ale aj bránenie stavebným prácam na plote trestnými činmi. Za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia. Popri trestoch väzenia sa v takýchto prípadoch bude automaticky udeľovať i trest vyhostenia z krajiny.

Za prevádzačstvo bude možné v Maďarsku udeliť až 20-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Navyše prevádzači prídu o majetok, ktorý nadobudli v čase od začiatku trestnej činnosti.
Podľa schválených legislatívnych návrhov bude možné podávať žiadosti o azyl na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené. Súčasťou zmien v maďarskej legislatíve je aj zavedenie novej právnej kategórie - stavu krízovej situácie spôsobenej masovým prisťahovalectvom.

Parlament v Budapešti rozhodol v súvislosti so súčasnou situáciou aj o zmene občianskoprávneho konania: prípady utečencov, respektíve kauzy inštitúcií, ktoré sa venujú ich problematike, sa budú posudzovať prioritne, a to najneskôr osem dní po prijatí podnetov.

Viac o téme: UtečenciMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu