Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Škandalózny zákrok maďarskej polície: Proti migrantom použili paprikové spreje!

Utečenci v Maďarsku sa vzbúrili.
Utečenci v Maďarsku sa vzbúrili. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Takmer tisíc migrantov dnes podvečer prerazilo policajný kordón strážiaci zberné miesto pri juhomaďarskej obci Röszke a vydalo sa na pochod do Budapešti. Podľa regionálneho spravodajského servera Zaol.hu utečenci idú diaľnicou v protismere.

Policajti sa ich snažili prehovoriť, aby išli do registračného centra, avšak migranti neposlúchli, skandovali "Freedom!" (sloboda) a "Budapest!", potom sa vydali na cestu. Policajti nepoužili žiadne donucovacie prostriedky, obušky, ani slzotvorný plyn. Polícia zisťuje bezpečnosť pochodujúcich migrantov a zastavila premávku v danom jazdnom pruhu diaľnice.

Migrantov, ktorí odišli pešo z Röszke do Budapešti, odviezli späť

Takmer 1000 migrantov, ktorí v pondelok prerazili policajný kordón strážiaci zberné miesto pri juhomaďarskej obci Röszke a vydali sa na pochod do Budapešti, napokon polícia autobusmi odviezla späť do Röszke. Podľa agentúry MTI o tom dnes novinárov informoval v Budapešti Tibor Lakatos z Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK). 

Policajti pri incidente nepoužili nijaké donucovacie prostriedky, obušky ani slzotvorný plyn. Snažili sa migrantov najskôr prehovoriť, aby išli do registračného centra. Tí však neposlúchli a začali skandovať "Freedom!" (sloboda) a "Budapest!". Potom sa vydali na cestu v protismere po diaľnici M5.

Premávku v danom jazdnom pruhu diaľnice polícia zastavila. Nakoniec sa jej však včera okolo 23.00 h cudzincov podarilo presvedčiť a autobusmi ich previezla späť do Röszke, dodal Lakatos.

Úrady registrovali tento rok už takmer 160.000 žiadostí o azyl

O štatút utečenca požiadalo v pondelok v Maďarsku 1960 migrantov. Spolu s nimi dosiahol v tomto roku počet žiadostí 157.746, informoval dnes agentúru MTI zástupca riaditeľa Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo Attila Kiss.

Pracovníci úradu prijímajú žiadosti priebežne na desiatich miestach Maďarska. V zberných táboroch je v súčasnosti 3123 žiadateľov.

Maďarská polícia zadržala v pondelok 2706 narušiteľov štátnych hraníc a do dnešného rána ďalších 500. V tomto roku prekročilo maďarské hranice ilegálne 169.337 cudzincov, povedal Tibor Lakatos z Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK). Podľa jeho slov polícia zadržala v tomto roku 955 prevádzačov.

  
 

Viac o téme: MaďarskoRöszke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu