Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarsko nevpustilo dva vlaky so srbskými migrantmi: Izrael začal stavať plot

Situácia s migrantmi v Maďarsku je kritická Zobraziť galériu (3)
Situácia s migrantmi v Maďarsku je kritická (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská železničná spoločnosť MÁV dnes nepustila na maďarské územie dva vlaky prichádzajúce zo Srbska, pretože tie boli plné migrantov. Podľa agentúry MTI o tom informovali srbské štátne železnice.

Vlak, ktorý odchádzal v sobotu večer z Belehradu, ráno nepustili ďalej zo Subotice, pretože maďarská strana ho odmietla prijať. Súprava čakala do 7.45 h, aby mohla pokračovať v ceste smerom do Maďarska, avšak napokon maďarská strana úplne zrušila tento spoj. Migranti z tohto vlaku zostali v Subotici, informovali srbské železnice.

Situácia s migrantmi v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Medzištátny rýchlik Avala čakal pri Subotici na povolenie pokračovať v ceste do Budapešti a Viedne okolo poludnia. Pokračovať mohol až po dvoch hodinách po tom, ako odpojili z neho vozne plné migrantov.

Izrael začal na hraniciach s Jordánskom budovať plot 

Izrael začal na svojich hraniciach s Jordánskom budovať plot, aby tak zabránil prílevu utečencov zo Sýrie a iných krajín Blízkeho východu. Informovala o tom dnes agentúra AP. "Teraz vidíme, čo sa stane, keď niektoré krajiny stratia kontrolu nad svojimi hranicami," uviedol dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu, narážajúc na mohutný prílev utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorí smerujú do Európy.

V Maďarsku tiež postavili na ochranu pred migrantmi drôtený plot.
Zobraziť galériu (3)
V Maďarsku tiež postavili na ochranu pred migrantmi drôtený plot.  (Zdroj: SITA)

Netanjahu ešte predtým vyslovil poľutovanie nad "ľudskou tragédiou" občianskej vojny v Sýrii a povedal, že Izrael jej obetiam pomáha, pričom však dodal že jeho krajina je príliš malá na to, aby prijímala utečencov.

Na prijatie obmedzeného počtu utečencov zo Sýrie naopak vyzval v sobotu izraelskú vládu vodca opozičnej Strany práce Jicchak Herzog. "Židia nemôžu byť ľahostajní, zatiaľ čo stovky a tisíce utečencov hľadajú bezpečné útočisko," povedal. Izrael už vybudoval plot na svojich hraniciach s Egyptom, aby zastavil prílev utečencov zo Severnej Afriky, ako aj na Golanských výšinách na hraniciach so Sýriou.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu