Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čína sa chystá vyslať sondu, ktorá má odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína plánuje vypustiť sondu Čchang-e 6, ktorá by sa mala ako prvá na svete pokúsiť získať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca. Čas štartu nebol čínskymi úradmi spresnený; podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa štartovacie okno otvorí o 15:50 miestneho času (09:50 SELČ).

Sondu vynesie raketa Dlhý pochod 5 z kozmodrómu Wen-čchang na juhočínskom ostrove Chaj-nan. Spojenie medzi sondou a riadiacim strediskom na Zemi zabezpečí satelit Čchüe-čchiao 2, ktorý Čína vyslala na obežnú dráhu okolo Mesiaca v marci.

archívne video

Východoslovenský vesmírny klaster vytvorí priestor na výskum vesmíru (Zdroj: TASR/František Iván)

Misia Čchang-e 6 odoberie z Mesiaca asi dva kilogramy vzoriek. Ich analýza by podľa čínskych vedcov mala poskytnúť detailnejšie informácie o histórii Mesiaca, Zeme a slnečnej sústavy. Môže tiež ukázať rozdiel medzi zložením hornín na odvrátenej a privrátenej strane Mesiaca.

Do roku 2030 chce Čína vyslať na Mesiac pilotovanú misiu. Na mesačnom povrchu plánuje vybudovať Medzinárodnú lunárnu výskumnú stanicu, a zabezpečiť tak trvalú prítomnosť ľudí na prirodzenej obežnici Zeme.

Viac o téme: VesmírVzorkyČínaMesiacOdvrátená strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu