Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Miliardár chce vyriešiť utečeneckú krízu: Nápad, ktorý môže zachrániť státisíce ľudí

Naguib Sawiris kritizuje prístup vlád k utečencom Zobraziť galériu (3)
Naguib Sawiris kritizuje prístup vlád k utečencom (Zdroj: SITA, Twitter)

KÁHIRA - Egyptský miliardár Naguib Sawiris, desiaty najbohatší muž v Afrike, sa už nechce nečinne prizerať na utečeneckú humanitárnu krízu. Rozhodol sa, že migrantom ponúkne prácu a perspektívu na lepší život v úplne novej krajine.

Ak mu Grécko alebo Taliansko predá jeden zo svojich ostrovov, miliardár Naguib Sawiris na ňom vytvorí utečenecký raj. Je totiž odhodlaný pomôcť stovkám tisícom utečencov zo Sýrie nájsť útočisko bez hroziaceho nebezpečenstva a svoje rozhodnutie podľa The Telegraph oznámil na Twitteri.

Otvorí migračná kríza kauzu ľudia vs. vláda? Vyše 2-tisíc Britov ponúklo utečencom ubytovanie

Sawiris sľúbil, že na ostrove vytvorí nezávislé územie, na ktorom bude hostiť migrantov a ponúkne im prácu, aby tu mohli vybudovať novú krajinu. Sawiris však ešte musí svoj plán dôkladne prekonzultovať so zástupcami vlád Grécka a Talianska. Sprvu by mala krajina slúžiť iba ako azylové útočisko, neskôr by v krajine mali byť vybudované obydlia, školy, univerzity či nemocnice.

Miliardár chce vyriešiť utečeneckú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

S utečencami nakladajú ako s dobytkom

Egyptský miliardár, ktorý je riaditeľom spoločnosti Orascom TMT a prevádzkuje mobilné telefónne siete na Strednom východe a v niekoľkých afrických krajinách, kritizuje aktuálnu migračnú krízu a tvrdí, že s utečencami je nakladané ako s dobytkom. Navyše, Sawiris je presvedčený, že toto riešenie je možné: „Jestvujú desiatky ostrovov, ktoré sú opustené a mohli by poňať stovky tisíc utečencov.“

Naguib Sawiris nie je jediný ani prvý, kto prišiel s nápadom opusteného ostrova pre utečencov. V júli prišiel s týmto riešením podnikateľ Jason Buzi, ktorý navrhol vytvoriť akúsi „novú zem“, resp. nový štát na opustenom ostrove. Kritici však návrh vtedy zamietli pod zem, keď ho označili nielen za bláznivý, ale aj za segregačný.

Migranti na ostrove Lesbos
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

Viac o téme: OstrovUtečenciNaguib Sawiris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu