Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

PREDPOVEĎ počasia na tento týždeň: Slovensko zasiahne pekelné teplo, MAPA ako dôkaz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vysoké horúčavy sužujú Slovensko už niekoľko dní. Teploty siahajú poriadne vysoko a meteorológovia varujú ľudí, aby si dávali pozor. Tento týždeň sa trend meniť nebude. Čakajú nás poriadne pekelné dni.

PONDELOK

Slnečno. Teploty 31 až 36 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 33 až 36 stupňov C. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 31 až 35 stupňov C. Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 31 až 35 stupňov C.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Počasie na horách: Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná 27 stupňov C. Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná 23 stupňov C. Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná 18 stupňov C

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Ozón: 8% pod úrovňou dlhodobého priemeru (303 DJ).

UTOROK

V nevýraznom tlakovom poli sa nad vnútrozemím Európy bude udržiavať veľmi teplý tropický vzduch. Jasno až polojasno. Popoludní miestami prechodne až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky, najmä na horách. Mimoriadne teplo

Nočná teplota 22 až 17, v severnej polovici uzemia okolo 15 st. Denná teplota 31 až 37 st. Slabý vietor.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

STREDA

Jasno až polooblačno. Cez deň pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo. Nočná teplota 22 až 17, v severnej polovici územia okolo 15 st. Denná teplota 33 až 38, na Orave, Liptove a na Spiši 31 st. Prevažne slabý vietor.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

ŠTVRTOK

Jasno až polooblačno. Cez deň pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky.
Mimoriadne teplo. Nočná teplota 21 až 15 st. Denná teplota 31 až 38 st.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

PIATOK

Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Nočná teplota 22 až 17, na severe miestami okolo 15 st. Denná teplota 31 až 37 st.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Tohtoročný august môže prekonať teplotné rekordy z roku 2012

Tohtoročný august môže priniesť nielen najvýraznejšiu vlnu horúčav v tomto roku, no atakuje aj teplotné extrémy z roku 2012, keď bola napríklad v Želiezovciach nameraná najvyššia 9-dňová priemerná teplota - 28,9 stupňa Celzia. Uviedli to meteorológovia Miroslav Šinger a Cyril Siman na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ako pripomenuli, zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v tomto roku bola v období od 17. do 25. júla. "Práve v súvislosti s 9-dňovým priemerom sme zaznamenali v Žihárci druhú najvyššiu hodnotu v histórii, priemerná teplota počas deviatich dní tam dosiahla 28,8 stupňa Celzia," uviedol Šinger.

Výnimočnou bola aj najvyššia teplota v Hurbanove, ktorá počas týchto dní s výnimkou jedného dňa (20.7.) vždy vystúpila aspoň na 35 stupňov. "Na bratislavskej Kolibe zasa deväť dní po sebe neklesla nočná teplota pod 20 stupňov," dodal Siman.

Séria horúčav, extrémnych teplôt a tropických nocí pokračuje na Slovensku od 2. augusta. "V sobotu (8.8.) sme na bratislavskej Kolibe zaznamenali v tomto období už piatu tropickú noc po sebe, celkovo 18. v tomto roku. V Kuchyni na Záhorí sme zároveň zaznamenali najvyššie nočné minimum, a to 25,3 stupňa Celzia," uviedol Šinger.

Príčinou pretrvávajúceho stabilného horúceho počasia v našej oblasti je podľa vysvetlení odborníkov obnovujúci sa hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš v prízemnom poli, ktorá sa obnovuje severne až severovýchodne od tohto hrebeňa. Takého podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch.

Horúčavy budú pretrvávať minimálne do piatka (14.8.). "Je tak pravdepodobné, že môže byť prekonaná doteraz najdlhšia séria dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia z roku 2012," priznali meteorológovia. V spomínanom roku 2012 zaznamenali deväť takýchto dní - od 30.6. do 8.7. v Hurbanove a vo Veľkých Ripňanoch.

PREDPOVEĎ počasia na tento
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

SHMÚ: Do konca júla zaznamenali 11 supertropických dní

 

Do konca júla tohto roku zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stanici v Hurbanove už 11 supertropických dní, čo znamená, že teplota vzduchu tam vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac. V auguste sa však tento počet určite zvýši a SHMÚ preto nevylučuje, že tento rok bude prekonaný rekord a supertropických dní bude najviac od roku 1901. Najvyšší počet takto definovaných dní meteorológovia v Hurbanove pozorovali v roku 2012, keď ich bolo 15. V tom istom roku tam zaznamenali aj najdlhšie trvajúce obdobie deväť po sebe idúcich dní s teplotou nad 35 stupňov. Napriek tomu, že rok 2014 bol najteplejším v histórii, supertropický deň sa nevyskytol v dôsledku chladnejšieho augusta. Supertropické dni sa ojedinele vyskytovali aj v minulosti, ich výskyt po roku 1990 bol však častejší a pravidelnejší.

Takzvané tropické dni, počas ktorých teplota vystúpi nad 30 stupňov Celzia, sú na našom území častejším javom. Tropický deň sa v Hurbanove s výnimkou roka 1926 vyskytol od roku 1901 každý rok. Najvyšší počet takýchto dní zaznamenali v roku 2003, keď ich bolo 61. Najdlhšie trvanie tropických dní bez prerušenia sa v Hurbanove vyskytlo v roku 1994. Teploty nad 30 stupňov trvali 19 dní. Tento rok do konca júla pozorovali v Hurbanove 27 tropických dní, ich počet však ešte porastie.

Tropické noci, keď teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia, sa začali podľa SHMÚ pravidelne vyskytovať v Hurbanove po roku 1980 a od roku 1992 začal ich počet stúpať. Najvyšší počet tropických nocí pozorovali meteorológovia v roku 2012, keď ich zaznamenali desať. Do konca júla tohto roku v Hurbanove neklesla teplota pod 20 stupňov počas siedmich nocí.

V tomto roku bola zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v období od 17. do 25. júla. V Hurbanove každý deň okrem 20. júla namerali aspoň 35 stupňov. Výnimočná bola aj séria tropických nocí na bratislavskej Kolibe, kde deväť dní za sebou teplota neklesla pod 20 stupňov. Mimoriadne horúce počasie pokračuje aj v auguste. Tropické dni s teplotou aspoň 30 stupňov sa na Slovensku vyskytujú už od 2. augusta. Prúdenie veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu postupne zosilnelo a teplota od 6. augusta opäť vystúpila nad 35 °C. Najvyššie nočné minimum namerali v Kuchyni, kde bolo 25,3 stupňa Celzia.

SHMÚ uvádza, že príčinou pretrvávajúceho horúceho počasia v našej oblasti je hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš severne až severovýchodne od tohto hrebeňa. Takého podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch. Počasie sa ani v nasledujúcich dňoch meniť nebude a horúčavy budú pretrvávať takmer celý tento týždeň s možnosťou ochladenia až cez víkend.

Viac o téme: LetoHorúčavyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu