Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Extrémne teploty dali Slovákom opäť zabrať: 84 kolapsov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre extrémne vysoké teploty na území Slovenska dnes skolabovalo 84 ľudí. Ako ďalej informoval operátor Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek, najviac ľudí skolabovalo v Bratislavskom kraji a vysoké teploty najlepšie zvládli obyvatelia Prešovského kraja. Horúčavy lepšie znášajú muži, zasahovali pri nich 22-krát, pri ženách zasahovali 62-krát.

Na celom území Slovenska zostáva v platnosti najvyššia výstraha pred horúčavami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa na štvrtok aj piatok. Teplota v popoludňajších hodinách vystúpi na 36 až 38 stupňov Celzia, v severných okresoch na 32 až 36 stupňov. Juhozápad a juhovýchod krajiny čakajú aj tropické noci, čo znamená, že teploty neklesnú pod 20 stupňov Celzia. V pondelok podľa SHMÚ padol celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty pre 10. august. V Topoľčanoch namerali 38,2 stupňa Celzia a v Hurbanove 37,5 stupňa, čím bol prekonaný doterajší rekord pre tento deň - v roku 1992 namerali v Stupave 37,2 stupňa Celzia.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie.

Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu