Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Oslavy víťazstva druhej svetovej vojny v Moskve: Rusi zverejnia zoznam hostí!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Oslavy 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne budú v Rusku celonárodným sviatkom, a to nezávisle od účasti lídrov zo zahraničia. Rusi zverejnia zoznam hostí, ktorí prídu spolu s Putinom osláviť víťazstvo v druhej svetovej vojne.

Podľa agentúry TASS Peskov poznamenal, že Rusko si bude "vysoko vážiť zahraničnú účasť na oslavách", aj keď to "nie je to najdôležitejšie". Vysvetlil, že výročie víťazstva nad fašizmom je "sviatkom celého Ruska, celého národa, všetkých našich veteránov. Preto, nezávisle od zahraničnej účasti, (tento) sviatok bude celonárodný v pravom zmysle tohto slova".

Peskov prisľúbil, že čoskoro bude zverejnený zoznam zahraničných hostí, ktorí sa v Moskve 9. mája zúčastnia na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Dodal, že dnes pod vedením prezidenta Vladimira Putina zasadne organizačný výbor osláv nazvaný Víťazstvo (Pobeda), ktorý vyhodnotí priebeh príprav slávnostných podujatí.

Moskva pozvala na oslavy 9. mája hlavy štátov a vlád mnohých krajín, ako aj predstaviteľov vedenia medzinárodných organizácií. Svoju účasť doteraz potvrdili približne dve desiatky pozvaných, medzi nimi aj český prezident Miloš Zeman, grécky premiér Alexis Tsipras či severokórejský vodca Kim Čong-un, a očakávajú aj izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

Neúčasť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať na Červenom námestí, odmietol britský premiér David Cameron i nemecká kancelárka Angela Merkelová. V utorok sa k nim pridal aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa ruskej agentúry TASS, odvolávajúcej sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, Merkelová navrhla ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby veniec kvetov položili spoločne. Putin jej návrh prijal.

Podľa ruského denníka Izvestija by sa na oslavách v Moskve malo zúčastniť aj niekoľko poslancov ukrajinského parlamentu a určite aj zástupcovia samozvaných republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej. Denník informoval, že prebiehajú rokovania o účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý bol nedávno spolu s Merkelovou sprostredkovateľom rokovaní o urovnaní ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu