Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zemanova hádka s veľvyslancom USA: Ruské médiá vo vytržení, je to čestný človek!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Slovná prestrelka medzi Pražským hradom a veľvyslanectvom USA zaznamenala široký ohlas v ruskej tlači a na sociálnych sieťach. Výhrady veľvyslanca Andrewa Schapira voči ceste prezidenta Miloša Zemana na moskovské oslavy konca druhej svetovej vojny aj prezidentovu reakciu zachytili v hlavných správach všetky veľké ruské médiá. Podľa ruského ministerstva zahraničia robí zo Zemana jeho stanovisko čestného človeka.

"Rázna odpoveď českého prezidenta veľvyslancovi USA! Vernosť pamiatke sovietskych vojakov, ktorí padli v boji s fašizmom, robí Milošovi Zemanovi česť," napísal na Twitteri splnomocnenec ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva Konstantin Dolgov. K polemike medzi Zemanom a americkým diplomatom sa dnes na Twitteri vyjadril aj šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov, ktorý výroky Shapira označil za hysterické.
 
"Podľa hystérie veľvyslanca USA v Česku sa dá vyvodiť, že Washington je kvôli cestám západných lídrov 9. mája do Moskvy nervózny. Bojí sa, že sa mu nepodarí Rusko izolovať,“ napísal Puškov.
 

Šéf ruskej diplomacie pochválil Zemana v roztržke s USA

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ocenil českého prezidenta Miloša Zemana po tom, čo sa dostal do sporu s americkým veľvyslancom v Prahe kvôli svojej ceste do Moskvy na oslavy 70. výročia sovietskeho víťazstva v druhej svetovej vojne. Tie väčšina štátnikov v Európskej únii plánuje vynechať kvôli ruskej úlohu v ukrajinskej kríze.
 
"Zeman je jednoducho človek, ktorý má vlastnú dôstojnosť a vlastnú hrdosť. Nie všetci sú takí, bohužiaľ," poznamenal Lavrov v interview šéfovi prokremeľského mediálneho holdingu Rossija Segodňa Dmitrijovi Kiseljovovi. V rozhovore vysielanom v pondelok večer označil Lavrov vyjadrenie amerického veľvyslanca za "des", ktorý ani nebude komentovať. Všeobecne však poznamenal, že Američania sa v zásade snažia obmedzovať vzťahy všetkých krajín s Ruskom, a to "všetkých (krajín) bez výnimky". Denník Moskovskij komsomolec k tomu napísal, že Lavrov fakticky podporil Zemanov postup voči americkému veľvyslancovi, hoci v tejto veci s prezidentom nesúhlasí ani predseda českej vlády.
 

Na oslavy diktátor, Gréci aj Zeman

Rusko rozoslalo do sveta 68 pozvánok na oslavy, ktoré 9. mája vyvrcholia vojenskou prehliadkou na Červenom námestí. Podľa správ ruskej tlače je istá prítomnosť prezidentov Česka, Bieloruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, šéfa separatistického Abcházska a Južného Osetska, prezidentov Indie, Číny, Južnej Afriky, KĽDR, Vietnamu a Kuby. Rusi očakávajú aj lídrov povstaleckých území na východe Ukrajiny. Z európskych štátnikov najnovšie ruské médiá hovoria len o prítomnosti Miloša Zemana a o prezidentovi a premiérovi Grécka. Predtým sa na zozname hostí objavovalo aj meno cyperského prezidenta.

Ruské médiá jasajú

Sporu medzi českým prezidentom a veľvyslancom USA sa v pondelok v komentári venoval moskovský denník Argumenty i fakty (AiF). Píše, že Zemanovo rozhodnutie cestovať do Moskvy podporuje absolútna väčšina českých občanov. Česká vláda so „zaťatými zubami“ uvoľnenie výdavkov na financovanie Zemanovej cesty už schválila. Kabinet ale zrejme túto cestu do Moskvy schváli až na stredajšom rokovaní.

"Schapiro sa aktívne stretával s českými politikmi, ktorí zdieľajú stanovisko Washingtonu. V dôsledku toho sa v českých médiách začalo hovoriť o príprave „pražského Majdanu“," píše ruský denník s narážkou na minuloročné demonštrácie v Kyjeve, ktoré vyústili do zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

"Schapiro nielen nedosiahol svoj cieľ, ale ešte sa ocitol v situácii veľvyslanca, s ktorým sa hlava štátu nechce baviť. Treba zvážiť zmenu povolania," odkázal ruský denník AiF americkému veľvyslancovi v Česku.

Český premiér považuje reakciu za neadekvátnu 

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes označil za neadekvátnu reakciu prezidenta ČR Miloša Zemana na výroky amerického veľvyslanca Andrewa Schapira ohľadom jeho cesty do Moskvy. Predseda vlády by tiež "uvítal, keby prístup pána prezidenta všeobecne k zahraničnej politike a diplomacii bol o niečo viac profesionálny".
 
Aj další českí politici si myslia, že Zeman nepostupoval tak, ako by v diplomacii mal. "Svojim výrokom opäť dokázal, že mu chýba takt a diplomatické myslenie," uviedol podpredseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), podľa ktorého by vláda mala v stredu ešte zvážiť podporu Zemanovej cesty do Moskvy. 

Americký veľvyslanec má dvere na hrad zatvorené 

Americký veľvyslanec v Česku Andrew Schapiro rozhneval svojimi slovami českého prezidenta Miloša Zemana a ten v rozhovore pre Parlamentné listy uviedol, že Schapiro má dvere na Pražský hrad zatvorené. "Neviem si predstaviť, žeby český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," povedal Zeman pre Parlamentné listy.
 
"Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na hrad zatvorené," dodal Zeman. Príčinou Zemanovho hnevu bol komentár amerického veľvyslanca k účasti českého prezidenta na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Schapiro upozornil, že Zeman bude jediný štátnik z Európskej únie, ktorý sa na nich zúčastní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu