Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zverstvá z druhej svetovej vojny, ktoré utajovali 70 rokov: Američanov pitvali zaživa!

Americkí vojaci v Japonsku počas druhej svetovej vojny
Americkí vojaci v Japonsku počas druhej svetovej vojny (Zdroj: Profimedia)

TOKIO - Po sedemdesiatich rokoch vyplávalo na svetlo sveta ďalšie tajomstvo zverstiev z druhej svetovej vojny. Ukázalo sa, že zločiny proti ľudskosti neboli len výsadou nemeckých nacistov, ale podobné praktiky využívalo aj Japonsko. Univerzitné múzeum na japonskom ostrove Kjúšú zverejnilo správu, podľa ktorej lekári zaživa odstraňovali časti pečene či mozgu americkým zajatcom.

Múzeum v meste Fukuoka počas víkendového otvorenia šokovalo verejnosť detailmi, v ktorých popisuje históriu jednej z popredných lekárskych škôl v Japonsku. Informáciu priniesol Business Insider.

Súčasťou výstavy je aj sekcia venovaná temnej kapitole dejín univerzity - pokusom na amerických letcoch po zostrelení ich bombardérov v roku 1945. Tí boli členmi posádky lietadla B-29, ktorý bombardoval mesto. Po tom, čo ich zasiahla strela, katapultovalo sa z neho 12 letcov. Jeden z nich pri zoskoku zahynul a ďalších dvoch dobodali miestni obyvatelia po dopade na zem.

Deviati „šťastnejší“, ktorí prežili dopad, skončili v zajatí. Okrem kapitána, ktorého poslali na výsluch do Tokia, skončili  ostatní  v rukách nemilosrdných doktorov, ktorí na nich uskutočňovali pokusy. Jednému dokonca vstrekli do tela morskú vodu, aby zistili, či sa môže používať ako náhrada sterilného fyziologického roztoku. Ďalšiemu vojakovi odstránili časť mozgu, aby určili, či sa dá epilepsia liečiť. Skúmali aj to, či sa dá prežiť bez časti pečene a to tak, že viacerým vojakom kus z nej odstránili.

Všetkých osem letcov zomrelo. Po vojne lekári zničili ich telá, aby zverstvá utajili. Za tieto skutky bolo v roku 1948 odsúdených 23 ľudí za vojnové zločiny. Päť vinníkov dostalo trest smrti a štyria doživotie. Neskôr im tresty výrazne zmiernili. Do roku 1958 skončili všetci na slobode.

Až tento rok sa skupina profesorov rozhodla prelomiť tabu a zverejniť dobové dôkazy, čo sa dialo na konci druhej svetovej vojny.

Japonci sa ospravedlnili

Japonsko vyjadrilo hlbokú ľútosť nad svojimi vojnovými zločinmi. Vyjadrenie sa nachádza v novej oficiálnej výročnej správe ministerstva zahraničných vecí pri príležitosti 70. výročia kapitulácie Tokia v druhej svetovej vojne, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na agentúru Kjódó.

Správa prízvukuje odhodlanie Japonska byť pacifistickým štátom a pokračovať tak v ideologickom smerovaní krajiny, nastolenom po skončení vojny. Jej cieľom je tiež zmierniť napätie medzi Japonskom a jeho susedmi, najmä Južnou Kóreou a Čínou, ktoré chcú, aby bolo Tokio úprimnejšie ohľadom svojej vojnovej agresie.

Správa však vyňala skoršiu pasáž, v ktorej sa hovorilo, že Japonsko a Kórea "zdieľajú základné hodnoty ako sloboda, demokracia či rešpektovanie ľudských práv". Šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida túto úpravu bagatelizoval s tým, že ide o zosúladenie so skorším vyjadrením japonského premiéra Šinzóa Abeho.

Napätie medzi týmito troma ázijskými štátmi panuje i v oblasti územných nárokov. Výročná správa kritizuje Čínu za "jednostranné zmeny stavu vecí" vo Východočínskom mori, odkazujúc na čínske lode, ktoré sa objavujú pri japonskom súostroví Senkaku. Tokio je odhodlané brániť svoju námornú suverenitu, uvádza správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu