Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NATO má dôkazy o ruských dodávkach ťažkých zbraní povstalcom na Ukrajine

Nepokoje na Ukrajine neutíchajú ani v roku 2015.
Nepokoje na Ukrajine neutíchajú ani v roku 2015. (Zdroj: SITA)

BRUSEL – NATO má dôkazy, že Rusko dodalo proruským separatistom na východnej Ukrajine veľké množstvo ťažkých zbraní. Uviedol dnes v bruselskej centrále Severoatlantickej aliancie vyššie postavený dôstojník NATO pod podmienkou zachovania anonymity.

Diplomati NATO mali dnes sériu stretnutí s predstaviteľmi médií, ktoré predchádzali štvrtkovému zasadnutiu ministrov obrany 28 členských štátov tohto obranného zoskupenia. Uvedený zdroj spresnil, že ruská strana dodala separatistom predovšetkým tanky, delostrelectvo, raketové systémy a tiež systémy protivzdušnej obrany.

 "Je jasné, že ide o priamu podporu Ruska pre separatistov," upozornil diplomat počas tlačovej konferencie. Na východe Ukrajiny sa podľa neho nachádza niekoľko stoviek príslušníkov ruskej armády a v blízkosti ukrajinských hraníc sú sústredené významné bojové sily.

Podľa slov diplomata NATO by Rusko malo pochopiť, že prítomnosť ruských vojsk na východnej Ukrajine destabilizuje situáciu v regióne.  Novinári prítomní na tlačovej konferencii mali možnosť vidieť satelitné fotografie zhotovené v lete roku 2014, ktoré potvrdili nárast počtu ruskej vojenskej techniky na hraniciach s Ukrajinou, ako aj videozábery útokov na ukrajinské pozície z územia Ruska, ku ktorým došlo v rovnakom období.

Nemenovaný diplomat dal jasne najavo, že NATO ako vojenská organizácia nepomôže ukrajinskej armáde v jej konflikte s povstalcami. Aliancia však podľa neho nemôže zabrániť svojim členským krajinám, aby podporili Kyjev poskytnutím vojenského vybavenia či komunikačných prostriedkov.
"Každá krajina prijíma svoje vlastné rozhodnutia. NATO nemôže a ani nebude poskytovať zbrane. Ak to ale niektorý členský štát chce urobiť, je to jeho rozhodnutie," skonštatoval diplomat NATO. 

Štvrtkové zasadnutie ministrov obrany je zamerané na zhodnotenie odporúčaní septembrového summitu NATO vo Walese s dôrazom na budovanie takzvaných styčných tímov (minizákladní) v krajinách východnej a juhovýchodnej Európy a na posilnenie obranyschopnosti východného krídla aliancie budovaním jednotiek rýchlej reakcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu