Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlovestná predpoveď počasia je postrachom planéty: Bude najteplejší rok v dejinách ľudstva!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Z merania amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru vyplýva, že pevnina i oceán sú stále teplejšie. V prvých mesiacoch roku 2014 bolo dokonca najteplejšie počasie za posledných 130 rokov! Keď to takto pôjde ďalej, ľudstvo sa „vyparí“ z povrchu zemského!

Aj keď sú niektoré oblasti Zeme zavalené snehom a ich obyvatelia sa drkocú zimou, klimatológovia hovoria o rapídnom globálnom otepľovaní. Informovala o tom súhrnná správa NCDC (National Climatic Data Center) o svetovej klíme. Tento rok stúpla priemerná ročná teplota na planéte od januára do konca októbra o 0,68 stupňa Celzia, pričom dlhodobý priemer má hodnotu 14,1 stupňov Celzia.

 „Analýza NOAA (National oceanic and atmospheric administration) je dôležitým zdravotným meradlom, ktorý naznačuje zlovestný trend pre našu planétu,“ povedal meteorológ Derek Van Dam pre CNN. „Je čím ďalej tým ťažšie byť skeptikom, čo sa týka príčin otepľovania našej planéty,“ dodal meteorológ.

Zlovestná predpoveď počasia je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ncdc.noaa.gov)

 

Najvýraznejší rozdiel teplôt namerali klimatológovia v uplynulom októbri, keď teplota globálne stúpla zhruba o jeden stupeň Celzia a viac. „Rekordná októbrová teplota bola zhruba rovnomerne nameraná po celom svete na pevnine i v oceánskych panvách, nielen v určitých častiach Zeme a to je veľmi pozoruhodné. Sme v tom všetci spoločne,“ vystríhal meteorológ a dodal že tuto vážnu situáciu by sme nemali ignorovať.

Klimatológovia začali prvý raz zaznamenávať teplotu na zemi v roku 1880 a výrazne nadpriemernú globálnu teplotu namerali iba v októbri v roku 1976. Tromfla ju už len októbrová teplota nemeraná v roku 2014!

Hrozba globálnej katastrofy!

Vedci už dlho predpokladali, že zmena priemernej globálnej teploty len o 2 – 3 stupne Celzia by mohla znamenať katastrofu pre našu planétu. Takéto oteplenie má za následok ničivé búrky, zvyšovanie hladiny morí a topenie ľadovcov na póloch.

Rekordné teploty boli obzvlášť  zaznamenané v severnej a západnej časti Európy, ale aj v Rusku a v rozsiahlych oblastiach na severovýchode a západe rovníkovej časti Tichého oceána, informoval NOAA (National oceanic and atmospheric administration). Za osobitnú zmienku tiež stojí, že niektoré krajiny už tento rok dosiahli zvýšenie priemernej ročnej teploty o dva stupne Celzia – ide o Austráliu, Nemecko, Francúzsko, Švédsko a Švajčiarsko.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu