Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kontroverzné vojenské cvičenie pri chorvátskych hraniciach: Demonštrácia sily ruskej a srbskej armády!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: novayagazeta-ug.ru)

NIKINCI – Ruskí výsadkári sa dnes zúčastnili na bezprecedentnom spoločnom vojenskom cvičení v západnom Srbsku, ktoré vyvolalo polemiku v krajine kandidujúcej na členstvo v Európskej únii v súvislosti s napätím medzi Západom a Ruskom ohľadom Ukrajiny.

Jednodňové protiteroristické cvičenia, uskutočnené približne 50 kilometrov od srbskej hranice s Chorvátskom, členom NATO, poukázali na to, ako sa Belehrad musí snažiť nachádzať rovnováhu medzi ochranou vzťahov s Moskvou a pokračovaním v integrácii s EÚ, uviedla agentúra Reuters. Pripomenula, že koncom tohto mesiaca by mali pricestovať na cvičenia v južnom Srbsku príslušníci americkej Národnej gardy.

Dnešné manévre, plánované od začiatku roka, boli cvičením útoku na základňu teroristov. Ruská strana na nich vyslala približne 200 vojakov s obrnenými vozidlami a transportným lietadlom IL-76. Prvé takéto srbské vojenské cvičenia s Ruskom od zániku zväzu Srbska a Čiernej Hory v roku 2006 sledoval aj ukrajinský vojenský atašé.

"Žiadne tajnosti okolo týchto cvičení," povedal srbský minister obrany Bratislav Gašič v reakcii na tvrdenia, že vláda sa ich snažila udržať mimo verejnej pozornosti, aby nepodráždila západných spojencov. "Ľudia v Srbsku sa zaujímajú o to, ako zachováme neutralitu, ale v zahraničí sa nás na to nikto nepýta," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu