Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre blížiaci sa tajfún Rammasun museli evakuovať tisícky domácností

Pre blížiaci sa tajfún Rammasun museli evakuovať tisícky domácností
Pre blížiaci sa tajfún Rammasun museli evakuovať tisícky domácností (Zdroj: SITA)

MANILA - Tisícky rodín museli dnes evakuovať z pobrežných oblastí východnej časti Filipín po tom, ako sa ku krajine priblížil tajfún Rammasun, prvý v tomto roku.

Meteorológovia predpokladajú, že prírodný živel by mal udrieť v provincii Albay, ležiacej 340 kilometrov juhovýchodne od metropoly Manila, informovala agentúra DPA.

Svoje domovy muselo opustiť vyše 27.000 tamojších rodín, kým ďalších 10.000 domácností úrady presunuli do úkrytov v neďalekej provincii Camarines Sur.

Rammasun, ktorý dosahuje maximálnu rýchlosť vetra 120 kilometrov za hodinu, s nárazmi v rýchlosti do 150 km/h, sa pohybuje západným smerom rýchlosťou 24 km/h. Mohol by spôsobiť záplavy a prívalové vlny vo výške tri metre.

V dôsledku rizikových poveternostných podmienok bolo zrušených najmenej 47 vnútroštátnych letov a štyri medzinárodné. Celkovo 41 plavidiel v 11 provinciách dostalo zákaz vyplávať, čo spôsobilo problémy takmer 6000 pasažierom.

Vlani v novembri zahynulo následkom tajfúnu Haiyan v strednej a vo východnej časti Filipín viac než 6200 osôb a vyše milióna príbytkov bolo zrovnaných so zemou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu