Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Českí politici tvrdia: Za nízku účasť v eurovoľbách môže Václav Klaus!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za nízku účasť českých voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu môžu aj euroskeptici na čele s exprezidentom Václavom Klausom. Vyhlásil to dnes líder kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer. Podľa jednotky na kandidátke ODS Jana Zahradila si za malý záujem voličov môže samotná Európska únia. Účasť v ČR sa totiž podľa odhadov pohybovala pod 20 percentami, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

"Faktor Václava Klausa zohral veľkú rolu," uviedol Niedermayer v dnešnej relácii Partie v televízii Prima. "Rozprávka o zlom Bruseli a dobrej národnej vláde tu otravuje atmosféru," dodal politik z TOP 09.

Podľa Zahradila však za nezáujem verejnosti nemôžu euroskeptici, ale samotná únia. "Vysoká neúčasť je symbolickou porážkou EÚ ako konceptu. V EÚ je niečo koncepčne nesprávne a potrebuje reformu," uviedol kandidát ODS.

Vplyv na súčasnú neutešenú situáciu majú podľa neho "siví úradníci" typu šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.

Lídri eurokandidátok sa však zhodli, že slabý záujem voličov nebude mať vplyv na mandát nových poslancov europarlamentu. Kateřina Konečná z KSČM uviedla: "Nízka účasť ma mrzí. My politici by sme sa mali zamyslieť, ako vysvetľovať európske témy. Ľudia rezignovali, majú pocit, že Brusel je ďaleko a že Európa nerieši ich problémy."

Klaus v sobotu pred volebnou miestnosťou vyhlásil, že prvýkrát od roku 1989 váhal, či má ísť voliť. Voľby označil za neautentické, zbytočné a nezáujem voličov pripísal tomu, že je problém riadiť Európu z jedného miesta. Podľa neho by stačilo, keby jednotlivé národné parlamenty posielali svojich zvolených poslancov do európskych organizácií a orgánov.

Česi volili europoslancov v piatok a v sobotu (23. a 24. mája), pripomenul web iDNES.cz. Výsledky budú zverejnené vo všetkých štátoch európskej dvadsaťosmičky až dnes po 23.00 h, keď sa zatvoria posledné volebné miestnosti, konkrétne v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu