Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voľby v Česku neplatné: Budú ich opakovať kvôli kupovaniu hlasov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRNO - Komunálne voľby v mestskej časti Brno-sever v Českej republike sú neplatné, a preto sa budú opakovať. Rozhodol o tom Krajský súd v Brne. Podľa súdu je dokázané, že desiatky Rómov prišli voliť starostu Rostislava Hakla (ČSSD) preto, že za hlas dostali zdarma zábavu s jedlom a pitím, čiže nešli do volieb slobodne. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na uznesenie súdu.

Rómovia, ktorí dostali za účasť vo voľbách modrý náramok ako vstupenku na zábavu v neďalekom kultúrnom stredisku, volili v 12 okrskoch zo 45. Sudca David Raus vysvetlil: "Súd dospel k názoru, že došlo k podplácaniu voličov v takej miere, že ak by sa to nestalo, nebolo by zastupiteľstvo mestskej časti Brno-sever zvolené tak, ako bolo zvolené."

Návrh na neplatnosť volieb podal koncom októbra zvolený zastupiteľ a líder ľudoveckej kandidátky v Brne-sever Petr Hladík kvôli kupčeniu s hlasmi. Údajne sa mu ozvali desiatky ľudí s týmto podozrením. Podľa svedkov dostávali obyvatelia rómskej národnosti peňažnú odmenu alebo poukaz na zábavnú akciu s konzumáciou zdarma.

Akciu zorganizoval Adam Adámek, ktorý však podľa svojich slov chcel iba Rómov naučiť voliť, aby sa mali lepšie. "Nevravel som im, koho musia voliť. Keď sa ma opýtali, odpovedal som im, že ja budem hlasovať za Hakla a to im aj odporúčam," uviedol už skôr Adámek. Práve na to súd prihliadal, napísal portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu