Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rekordná účasť na ukrajinskom referende: Chaos a streľba do ľudí, dvaja mŕtvi!

Streľba v Krasnoarmejsku Zobraziť galériu (16)
Streľba v Krasnoarmejsku (Zdroj: Foto: youtube)

KYJEV - V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa dnes začalo referendum o štatúte regiónov, informovala agentúra RIA Novosti. Obyvatelia odpovedajú na otázku, či podporujú "akt o štátnej samostatnosti" svojich regiónov, ktoré sa v apríli vyhlásili za Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku. Účasť je rekordne vysoká, počas dňa sa vyskytli problémy. V Krasnoarmejsku referendum ukončila streľba, hlásia obete.

Pre samostatnosť Doneckej oblasti sa v dnešnom separatistickom referende vyslovilo vyše 89 percent ľudí. Podľa agentúr AFP a DPA to oznámil predseda miestnej volebnej komisie. Účasť voličov dosiahla takmer 75 percent. Separatisti chcú po oznámení výsledkov vytvoriť vlastné štátne orgány.

Obyvatelia odpovedali na otázku "Podporujete nezávislosť Doneckej ľudovej republiky?" Podľa šéfa komisie zvolilo možnosť "áno" 89,07 percenta ľudí, zatiaľ čo sa pre "nie" rozhodlo 10,19 percenta. Volebná účasť podľa neho dosiahla 74,87 percenta.

Streľba v Krasnoarmejsku

Podľa najnovších informácií sú po streľbe v Krasnoarmejsku dvaja mŕtvi. Jeden zomrel na mieste, druhý počas prevozu do nemocnice. V mestskej nemocnici sú aktuálne aj dvaja zranení.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Za streľby, chaosu a vysokej účasti sa dnes na východe Ukrajiny uskutočnilo referendum o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré zorganizovali proruskí separatisti. Ukrajinská vláda aj západné krajiny považujú hlasovanie za nelegálne a Kyjev v ostrom vyhlásení z ich organizovania obvinil Moskvu. Vodca doněckých separatistov podľa agentúry Reuters oznámil, že ihneď po zverejnení výsledkov vytvorí oblasť vlastných štátnych orgánov a bude ukrajinské jednotky považovať za okupačné.

Hlasovanie sprevádzala aj streľba na rade miest, pričom najvážnejší incident sa odohral večer v Krasnoarmejsku, kde ukrajinskí vojaci predčasne ukončili hlasovanie a pri následnej streľbe do davu zrejme usmrtili dvoch ľudí.

Upozornenie: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy a ľudí mladších ako 18 rokov

Fotograf agentúry The Associated Press, ktorý streľbu videl, povedal, že dvaja ľudia ležali na zemi bez pohybu. Agentúra ITAR-Tass citovala vodcu povstalcov, Denisa Pušilina, ktorý vyhlásil, že na mieste bol nespresnený počet obetí na životoch.

Niekoľko hodín predtým prišli gardisti do mestečka ležiaceho asi 30 kilometrov od oblastného hlavného mesta Doneck. Zastavili hlasovanie v referende, ktoré sa konalo pred radnicou a obsadili budovu. Večer dorazilo niekoľko ďalších gardistov a došlo k bitke s ľuďmi zhromaždenými okolo budovy. Potom gardisti začali strieľať.

Veľká účasť aj chaotická organizácia sprevádza podľa médií dnešné sporné hlasovanie o samostatnosti v Doneckej a Luhanskej oblasti. Aj keď sú z niektorých miest, ako je Slavjansk, hlásené ozbrojené strety, podľa organizátorov hlasovanie pokračuje podľa plánu. Z reakcií pred volebnými strediskami je zrejmé, že hlasovať prichádzajú ľudia podporujúci samostatnosť. Na mnohých miestach sú však podľa médií problémy, či už kvôli nedostatku volebných stredísk či kvôli ďalším nezrovnalostiam alebo opomenutiam.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku o možnom dvojnásobnom hlasovaní, šéf komisie Lyapina povedal, že sa to stalo, ale je zaznamenaných len málo prípadov, a to neovplyvní výsledok.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ruské agentúry informovali, že odvoliť prišlo už okolo troch štvrtín ľudí. Podľa Reuters je v meste len osem stredísk pre pol milióna osôb oprávnených hlasovať a fronty čakajúcich ľudí dosahovali pred poludním niekoľko stoviek metrov.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

 
Podľa médií na rade miest dochádzalo k rôznym závažným problémom. Niektorí museli na hlasovanie čakať aj tri hodiny, pretože organizátori zabudli miestnosť vybaviť urnou a museli ju narýchlo zháňať. 

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Reuters v Mariupol zadržali vojaci dvoch mužov, ktorí údajne prevážali hromadu falošných hlasovacích lístkov s predvyplneným "áno".

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Niektorí ľudia si neboli úplne istí, čo hlasovanie pre samostatnosť vlastne znamená - či úplnú samostatnosť, autonómiu v rámci Ukrajiny alebo budúce pripojenie k Rusku. V Doneckej oblasti hlasovanie skončí o 22:00, v Luhanskej je koniec stanovený už na 20:00. Organizátori v Luhansku chcú výsledky oznámiť už v pondelok, najneskôr v utorok.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Pätnásť ozbrojených mužov prišlo na referendum v Krasnoarmeysk. Situácia je napätá, ľudia kričali.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Referendum proruských radikálov o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa dnes podľa médií odvíja prevažne v pokoji a za pomerne veľkej účasti. Avšak z niekoľkých oblastí sú hlásené ozbrojené strety. Podľa hovorcu ukrajinského prezidenta v regióne pokračuje "protiteroristická operácia", pri ktorej bolo zlikvidovaných mnoho separatistov, presný počet ale neuviedol. Na niektorých miestach je vraj operácia v záverečnej fáze.

Podľa agentúr, bolo počuť v čase začatia refernda prudkú streľbu sprevádzanú výbuchmi granátov na okraji Slavyanskaya. Podľa RIA Novosti sa bojovalo v oblasti jedného zo závodov na okraji mesta. AFP napísala, že sa strieľa "na frontovej línii" pri obci Andrijivka, ktorá leží na juh od Slavyanskaya. Podľa AP sa bojovalo okolo mestskej televíznej veže a podľa ministerstva obrany tam bol zranený jeden vojak.

Predseda ústrednej volebnej komisie Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin uviedol, že "všetko ide podľa plánu, žiadne poplašné signály momentálne neboli hlásené".
      
Organizátori referenda v Doneckej oblasti vytlačili vyše tri milióny hlasovacích lístkov a vyhlásili, že hlasovanie bude platné bez ohľadu na počet zúčastnených voličov.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

      
V Luhanskej oblasti vytlačili okolo 1,7 milióna hlasovacích lístkov. "Ľudový gubernátor" oblasti Valerij Bolotov taktiež potvrdil, že referendum bude platné pri akejkoľvek účasti. Po krvavých udalostiach v Odese, Slovjansku či Kramatorsku však očakáva účasť okolo 90 percent.
      
Hlasovanie sa koná v podmienkach pokračujúcej špeciálnej operácie ukrajinských vládnych síl proti stúpencom federalizácie na východe krajiny, pripomenula agentúra ITAR-TASS.
Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

V Luhanskej oblasti počas referenda údajne zastrašujú ľudí

Z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, hlásia problémy s bezpečnosťou, informovala agentúra ITAR-TASS. Predstaviteľ tlačového strediska pre otázky referenda Vasilij Nikitin tvrdí, že "ozbrojení ľudia, istá 'Národná garda', zastrašujú ľudí v okrese a presúvajú vojenskú techniku z jednej lokality do druhej". Volebnú účasť v takzvanej Luhanskej ľudovej republike však označil za vysokú.
      
Podobne aj spolupredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. "Pred volebnými miestnosťami sú obrovské rady. Ľudia chcú hlasovať," uviedol.
      
Obyvatelia odpovedajú na otázku, či podporujú "akt o štátnej samostatnosti" svojich regiónov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ). Výsledky budú oznámené v pondelok, píše ITAR-TASS.
      
Agentúra AP uviedla, že dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov varoval pred nezávislosťou východných oblastí. Stúpenci nezávislosti podľa neho "nechápu, že to bude úplná deštrukcia ekonomiky, sociálnych programov a života väčšiny populácie".
      
Niektorí voliči podľa agentúry Reuters vnímajú referendum ako krok k autonómii v rámci Ukrajiny, iní ako krok k nezávislosti a ďalší ako krok smerom k pripojeniu k Rusku.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter, reddit.com)

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter, reddit.com)


USA kritizujú Rusko, že separatistom na Ukrajine nezabránilo v referende

Krátko pred začiatkom kontroverzného referenda o nezávislosti na východe Ukrajiny Spojené štáty kritizovali Rusko za jeho pasivitu voči tamojším separatistom. Ruský prezident Vladimir Putin nepodporil svoju výzvu na odloženie referenda žiadnymi činmi, vyhlásila dnes v noci hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Podľa Američanov Moskva nevyužila svoj vplyv na východoukrajinských separatistov, aby im zabránila v usporiadaní referenda. Putin pritom ešte v stredu verejne vyzval na preloženie plebiscitu.
      
Hlasovanie bude prebiehať dnes od 8.00 h do 22.00 h miestneho času (7.00 h SELČ - 21.00 h SELČ). Hlasy sa budú sčítavať v 53 volebných miestnostiach naprieč separatistickými oblasťami Doneck a Luhansk.
      
Oficiálni predstavitelia rusky hovoriacich oblastí považujú referendum o odtrhnutí od Kyjeva za nelegálne. S proruskými separatistami v oblasti však sympatizujú napríklad aj policajti, pripomína DPA.

Rekordná účasť na ukrajinskom
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu