Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Referendá na východe Ukrajiny sú fraškou, tvrdí prezident Turčynov

V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť
V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť (Zdroj: SITA)

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov považuje nedeľňajšie referendá na východe krajiny za "frašku" a vyjadril presvedčenie, že nebudú mať "žiadne právne dôsledky".

Zároveň obvinil Rusko zo spoluorganizovania sporných všeľudových hlasovaní. "Tieto procesy sú inšpirované lídrami Ruskej federácie a poškodia ekonomiku v Doneckej a Luhanskej oblasti," uviedol v oficiálnom stanovisku Turčynov.

Cieľom referend je podľa neho "destabilizovať situáciu na Ukrajine" ako aj "narušiť prezidentské voľby" naplánované na 25. mája. Z nich by mal vzísť Turčynovov nástupca, keďže súčasný líder Ukrajiny má len dočasný mandát po zosadení jeho predchodcu Viktora Janukovyča.

Drvivá väčšina účastníkov nedeľňajších referend na východe Ukrajiny sa podľa organizátorov vyslovila za osamostatnenie oboch proruských regiónov, kde sa hlasovania konali v podmienkach pokračujúceho konfliktu s Kyjevom. Šéf referendovej komisie v Doneckej oblasti oznámil, že v prospech nezávislosti tam hlasovalo až 89 percent voličov, zatiaľ čo separatisti v Luhanskej oblasti hlásia len päťpercentný podiel odporcov.

Zverejnené výsledky ani údajnú vysokú účasť nie je možné nezávisle overiť. Ešte pred zatvorením hlasovacích miestností jeden zo separatistických vodcov v Donecku vyhlásil, že región si po referende vytvorí vlastné štátne orgány ako aj armádu.

Proruskí aktivisti ešte začiatkom apríla po obsadení úradných budov v Donecku a Luhansku oznámili vznik ľudových republík a záujem o nezávislosť od vlády v Kyjeve. Podobná situácia predchádzala aj marcovému pripojeniu ukrajinského polostrova Krym k Ruskej federácii, čo vyústilo do najväčšej krízy medzi Západom a Moskvou od studenej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu