Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Doneckej oblasti odhlasovali nezávislosť, v Krasnoarmijsku po streľbe dve obete!

V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť Zobraziť galériu (4)
V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť (Zdroj: SITA)

DONECK - Takmer 90 percent voličov hlasovalo v nedeľňajšom v referende o štatúte regiónu za "štátnu samostatnosť" Doneckej oblasti. Oznámil to podľa ruskej agentúry RIA Novosti predseda ústrednej volebnej komisie samozvanej Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin.

Za samostatnosť hlasovalo 89,7 percenta účastníkov referenda, proti bolo 10,19 percenta a 0,74 percenta hlasovacích lístkov bolo neplatných.

"Počítanie hlasovacích lístkov bolo prekvapivo jednoduché. Ľudí, ktorí hlasovali proti, bolo pomerne málo, aj percento neplatných hlasovacích lístkov bolo malé, takže sčítanie sme boli schopní urobiť pomerne rýchlo a ľahko," konštatoval Ľagin na tlačovej konferencii v Donecku.

V referende v Doneckej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Konečné výsledky plebiscitu v Doneckej oblasti zverejnia dnes. Rovnaké referendum sa v nedeľu konalo aj v susednej Luhanskej oblasti, kde proruskí separatisti vyhlásili Luhanskú ľudovú republiku. Jeho výsledky budú známe až dnes dopoludnia, no predseda tamojšej volebnej komisie oznámil, že plebiscit je možné považovať za platný, keďže sa na ňom zúčastnilo 81 percent voličov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa k obom referendám vyjadrí až po analýze ich výsledkov, povedal pre noviny Kommersant jeho hovorca Dmitrij Peskov. Hoci Putin vyzval organizátorov referend, aby hlasovanie odložili, podľa Peskova im vojenský zásah ukrajinských bezpečnostných zložiek nenechal inú možnosť.

V referende v Doneckej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vyhrážky EÚ a USA novými sankciami voči Rusku kvôli diani na východe Ukrajiny označil Peskov za "absolútnu hlúposť". "Prečo Západ nezabránil použitiu obrnených transportérov v Slovjansku a Kramatorsku a nezamedzil streľbe na nevinných ľudí? Nevyužili svoj vplyv a všetko je to chyba Ruska," uviedol Peskov.

EÚ neuznáva výsledok referend v Doneckej a Luhanskej oblasti

Európska únia neuznáva takzvané referendá organizované proruskými separatistami, ktoré sa uskutočnili v nedeľu v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to v nedeľu večer hovorkyňa Európskej komisie (EK) Maja Kocijančičová. "Takzvané referendá v častiach regiónov Luhansk a Doneck sú nezákonné a my neuznávame ich výsledky," povedala hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catheriny Ashtonovej.

Podľa Kocijančičovej tí, ktorí zorganizovali sporné referendá, nemajú žiadnu demokratickú legitimitu, pričom ich organizovanie je v rozpore s cieľmi spoločného vyhlásenia zo Ženevy o znížení napätia na východe Ukrajiny. 

Do Kyjeva zavíta Van Rompuy, reč bude o voľbách

Stály predseda Európskej rady v pondelok pricestuje na oficiálnu návštevu Ukrajiny, kde bude s najvyššími predstaviteľmi tamojšej dočasnej vlády debatovať o spôsoboch stabilizácie napätej situácie a organizácii májových prezidentských volieb. Belgický expremiér ako jeden z najvyšších predstaviteľov únie si od návštevy sľubuje vytvorenie národného dialógu a zastavenie násilia na východe krajiny.

Van Rompuya do Kyjeva pozval dočasný premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý by zase spolu s ďalšími členmi vlády v utorok mal prísť do bruselského sídla bloku. Ten chce Kyjevu pomôcť aj ekonomicky v podobe úverov v celkovej hodnote 11 miliárd eur.

EÚ spolu s USA dúfajú, že prezidentské voľby plánované koncom mája ukončia nepokoje na východe Ukrajiny. Problémy s voľbami má však susedné Rusko, ktorého vláda navrhuje ukončenie ozbrojených operácii proti proruským povstalcom v pohraničných regiónoch. Hlasovaniu by podľa Moskvy mala predchádzať aj debata o novej podobe ústavy. Moskva totiž navrhuje federalizáciu krajiny v záujme väčších právomoci pre regióny s etnickými Rusmi.

Streľba v Krasnoarmijsku má dve obete, identita ozbrojencov je nejasná

Najmenej dve obete si vyžiadala nedeľňajšia streľba na námestí pred radnicou v meste Krasnoarmijsk (rusky Krasnoarmejsk) v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na stránku mesta 06239.com.ua.

Jedna z obetí zomrela na mieste. Druhý zranený muž zomrel počas prevozu do nemocnice. Ďalšieho civilistu postrelili do nohy a nachádza sa v nemocnici.

V referende v Doneckej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra AP uviedla, že k streľbe v Krasnoarmijsku došlo niekoľko hodín po tom, ako tam neznámi ozbrojenci zastavili hlasovanie v referende o zvrchovanosti Doneckej oblasti a obsadili radnicu. Jeden z nich tvrdil, že sú z Národnej gardy Ukrajiny. Podvečer ich prišli posilniť ďalší ozbrojenci, ktorí sa doviezli v aute, pričom sa dostali do potýčky s ľuďmi stojacimi pred radnicou.

Podľa redaktora novín Ukrajinska pravda sa k budove radnice snažilo v aute dostať niekoľko ozbrojencov v maskáčoch. Malo ísť o príslušníkov osobitného policajného práporu Dneper, iné zdroje hovoria o členoch ukrajinskej Národnej gardy. Autu ale cestu zablokovali miestni obyvatelia. Aby si muži zabezpečili priechod k radnici, začali okolo seba strieľať do vzduchu.

Zástupca šéfa Dnepropetrovskej regionálnej správy Boris Filatov však poprel tvrdenia, že na streľbe v Krasnoarmijsku sa podieľali príslušníci práporu Dneper. "Prápor Dneper nebol v Krasnoarmijsku. Pomáha vojakom v stavaní cestných zátarás," napísal Filatov na Facebooku.

Ďalej poznamenal, že ukrajinská Národná garda nemá prápor Dneper: "Existuje Národná garda. Existuje prápor Dneper ministerstva vnútra. Existuje územná obrana ministerstva obrany".

Aj ukrajinské ministerstvo vnútra poprelo správy, že do stretov v Krasnoarmijsku boli zapojení príslušníci osobitného policajného práporu Dneper. "Táto špeciálna policajná jednotka neopustila územie Dnepropetrovského regiónu," píše sa vo vyhlásení na internetovej stránke ministerstva vnútra.

Rezort v tejto súvislosti oznámil, že sa začalo vyšetrovanie udalostí v Krasnoarmijsku ako "úkladnej vraždy".

Podľa agentúry UNIAN vstúpili v nedeľu do Krasnoarmijska členovia Národnej gardy Ukrajiny. Tí však zaisťovali ochranu mestského úradu a mestského policajného oddelenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu