Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Ukrajine to opäť vrelo: Státisíce vyšli do ulíc a strhli sochu Lenina!

Protestujúci v centre Kyjeva strhli sochu Lenina Zobraziť galériu (7)
Protestujúci v centre Kyjeva strhli sochu Lenina (Zdroj: FB, SITA)

KYJEV - V centre ukrajinskej metropole sa dnes zhromaždili státisíce účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorú zvolali opoziční predáci na protest proti neochote ukrajinského vedenia pokračovať v zosúlaďovaní krajiny s Európskou úniou. Demonštranti strhli v centre Kyjeva sochu Lenina. Ukrajinské bezpečnostné orgány medzitým podľa agentúry AP oznámili, že niektorí opoziční predáci sú vyšetrovaní pre podozrenie z pokusu chopiť sa moci. Opozícia vzápätí varovala vládu pred vyhlásením výnimočného stavu.

Rozzúrený dav neskoro popoludní strhol sochu vodcu boľševickej revolúcie v Rusku Vladimira Iľjiča Lenina, ktorej potom odrazil hlavu. Trosky sochy navyše ľudia za skandovanie "Sláva Ukrajine" rozbili pomocou kladív. Socha na Besarabskom námestí, ktoré je vzdialené asi 700 metrov od námestia Nezávislosti, mala podľa Reuters symbolický význam, pretože zdôrazňovala spoločnú históriu s Ruskom. Ukrajinskí nacionalisti existenciu Leninovej sochy podľa agentúry DPA v minulosti opakovane kritizovali. Už v roku 2009 ju neznámi útočníci zničili.

Niektoré médiá odhadujú, že rozľahlé námestie Nezávislosti a priľahlé triedy zaplnilo vyše pol milióna ľudí, organizátori hovoria o takmer milióne. Väznená vodkyňa opozície Julie Tymošenková v posolstve, ktoré prečítala jej dcéra, vyzvala na okamžitý odchod prezidenta Viktora Janukovyča.

Účasť splnila očakávania vodcov opozície, že dnešné zhromaždenie bude prinajmenšom porovnateľné s demonštráciou, na ktorú pred týždňom v Kyjeve prišlo 350 000 ľudí. Jeden z opozičných predákov, boxerský majster sveta v ťažkej váhe Vitalij Kličko v sobotu nabádal, že je potrebné miliónová účasť, aby Janukovyč vypočul hlas

Ukrajinské protesty
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Naším cieľom je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta," prečítala Jevgenija Tymošenková z matkinho posolstva nedoziernému moru jej stúpencov. A dav v reakcii zaburácal hromovým skandovaním "demisia, demisia". "Nevzdávajte sa, neustupujte, nesadajte k rokovaciemu stolu s mocou, ktorá má na rukách krv," čítala ďalej Jevgenija.

"Teraz máme na výber medzi skorumpovanou diktatúrou a návratom domov, do Európy. Nebezpečenstvo nášho návratu do stredovekej diktatúry je oveľa väčšie," varovala prostredníctvom svojej dcéry Tymošenková. "Janukovyč asociačnú dohodu s Európskou úniou nikdy nepodpíše, rozhodol sa pripojiť ku klubu diktátorov," dodala.

Ukrajinské protesty
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kličko bol zjavne spokojný s podporou, ktorej sa opozícii dnes dostalo. "Toto je rozhodujúci okamih, kedy sa tu zhromaždili všetci Ukrajinci, ktorí nechcú žiť v krajine, kde vládne korupcia a nie je spravodlivosť," vyhlásil. "Budeme bojovať a veríme, že vyhráme," dodal.

Ďalší z hlavných predstaviteľov opozície Arsenij Jaceňuk, predák strany Tymošenkovej Vlasť, vyzval demonštrantov, aby zablokovali celú vládnu štvrť Kyjeva, kde sa nachádzajú úrady vlády, prezidenta i parlamentu. "Rozšírime demonštrácie, budeme bojovať až do nášho víťazstva, budeme bojovať za to, v čo veríme," pridal sa v bojovom pokriku ku Kličkovi.

Protestujúci ničí sochu Lenina
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Napriek mrazivému počasiu aj dnešnú noc mnohí demonštranti strávili na námestí v improvizovanom stanovom mestečku, kde nechýbajú rozrobené ohne a poľné kuchyne. Dobrovoľníci roznášajú horúci čaj a obložené chleby a na námestí vystupujú hudobné skupiny. 

V rukách demonštrantov sú podľa agentúry Interfax ukrajinskej zástavy aj vlajky Európskej únie, objavujú sa červeno-čierne zástavy ukrajinských nacionalistov a symbolika rôznych opozičných strán.

ukrajinské protesty
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Európskej komisie José Barroso dnes kvôli udalostiam na Ukrajine telefonicky hovoril s Janukovyčom. Barroso nabádal prezidenta k dialógu s opozíciou v záujme nájdenia východiska z napätej situácie, na rešpektovanie občianskych slobôd a k maximálnej zdržanlivosti. Povedal tiež, že nadchádzajúci týždeň príde do Kyjeva šéfka únijnej diplomacie Catherine Ashtonová, aby pomohla s riešením vnútropolitickej krízy.

Barroso tiež pripomenul, že EÚ má naďalej záujem podpísať s Ukrajinou dohodu o pridružení a voľnom obchode. S Janukovyčom dnes telefonicky hovoril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý prezidenta vyzval k mierovému dialógu s opozíciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu