Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európske pravicové strany kritizujú zasahovanie EÚ do vecí Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Niektorí európski pravicoví politici kritizujú súčasnú politiku Európskej únie voči Ukrajine ako zasahovanie do národnej zvrchovanosti. Napísala to dnes agentúra APA.

Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes v Štrasburgu vyhlásila, že je "sklamaná, že sa EÚ mieša" do záležitostí Ukrajiny.

Le Penová novinárom povedala, že demonštrácie sa konali aj proti francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, pričom vtedy vyšlo do ulíc 1,5 milióna ľudí. "Našim ukrajinským priateľom radíme, aby zotrvali pri svojej suverenite a nezasahovali do tejto nočnej mory," uviedla v súvislosti s asociačnou dohodou s EÚ, z ktorej ukrajinská vláda vycúvala.

Europoslanec Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Andreas Mölzer vo vyhlásení zdôraznil, že EÚ by sa mala držať bokom od mocenského boja v Kyjeve. "O svojej budúcnosti musí rozhodnúť Ukrajina a nie našepkávači alebo radcovia zo západných krajín," dodal s tým, že je potrebné "zohľadňovať aj legitímne záujmy Ruska".

Europoslanec Ewald Stadler, vylúčený zo Zväzu za budúcnosť Rakúska (BZÖ), v rozhovore pre APA povedal, že EÚ vyvíja "absolútne ničomnú politiku". Pokým v prípade Turecka reagovala na krvavé potlačenie protestov v istanbulskom parku Gezi zdržanlivo, teraz sa podľa neho pokúša "preniesť vlastné diplomatické zlyhanie na vládu v Kyjeve".

Stadler tvrdí, zdržanlivosť polície ako na Ukrajine "vo Viedni nevidel". "Rakúska vláda by mohla odstúpiť, ak by okupáciu viedenskej radnice neukončila za niekoľko dní," dodal. Uväznenú ukrajinskú opozičnú líderku Juliu Tymošenkovú označil za "kriminálnu dámu", z ktorej sa teraz pokúšajú urobiť "sväticu".

EÚ podľa neho nevenovala pozornosť tomu, že Ukrajina je úzko spojená s Ruskom. "Rusko ťaží z hlúposti Európanov," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu