Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia v Kyjeve prerazila barikády, dostala sa na Námestie nezávislosti

Protesty v Ukrajine Zobraziť galériu (5)
Protesty v Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV – Viac než desaťtisíc Ukrajincov zaplnilo v stredu ráno opäť Námestie nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa tak po tom, čo tisíce policajtov pristúpili k rozoberaniu barikád a čiastočne obsadili miesto protestov. Namiesto toho, aby sa demonštranti rozišli, však ich počet stúpol, podľa proopozičnej televízie 5. kanál dokonca na 15 000.

Protestujúci vytvorili ľudské reťaze, aby zabránili polícii v postupe z priľahlých ulíc. Mnohí mali na sebe helmy a plynové masky a na ľadovú zem liali vodu, aby sa bezpečnostným silám horšie napredovalo. Demonštranti kričali heslá ako Fašisti! či Kyjev povstaň! a spievali ukrajinskú hymnu. Miestny kňaz apeloval na poriadkovú políciu, aby nepočúvala "kriminálne príkazy", informuje stanica BBC.

K poslednej policajnej akcii došlo po tom, čo do krajiny pricestovala šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová. Navštívila aj námestie, kde ju demonštranti, ktorým vyjadrila podporu nadšene privítali. "Bola som na Námestí nezávislosti (v utorok) večer s vami a urobilo na mňa dojem odhodlanie Ukrajincov demonštrujúcich za európsku perspektívu krajiny," napísala na Facebooku. Zároveň tiež vyjadrila poľutovanie nad neskorším zásahom polície, ktoré odsúdil aj šéf americkej diplomacie John Kerry. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu