Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dnešné protesty na Ukrajine: Blokáda sídla prezidenta, ostnaté drôty a barikády

Demonštranti zablokovali sídlo vlády Zobraziť galériu (3)
Demonštranti zablokovali sídlo vlády (Zdroj: SITA)

KYJEV - Tisíce stúpencov ukrajinskej opozície strávili dnešný deň na hlavnom kyjevskom námestí a ďalej blokujú sídlo vlády premiéra Mykola Azarova. Po neúspešnom pokuse o vyslovenie nedôvery jeho vláde sa dnes demonštranti presunuli k sídlu prezidenta Viktora Janukovyča, ktoré chcú tiež zablokovať.

Opozícia chce po dnešnom neúspešnom parlamentnom hlasovaní vyvíjať tlak na prezidenta, aby využil svoje ústavné právomoci a sám vládu odvolal. Demonštranti sa dnes večer presunuli pred prezidentskú rezidenciu v centre mesta, ktorú chcú zablokovať. Sám Janukovyč v rezidencii nie je, dnes odcestoval na štátnu návštevu Číny. Do Kyjeva sa má vrátiť cez víkend.

Opoziční vodcovia varovali svojich stúpencov, že blokáda prezidentského sídla môže vyvolať ďalší tvrdý zákrok polície. Protivládni aktivisti z tohto dôvodu ohradzujú blízke námestie Nezávislosti ostnatým drôtom a v okolí stavajú nové barikády. Poslúžili im k tomu aj kusy sviatočnej výzdoby, ktorými radnica vyzdobila centrum pred novoročnými oslavami.

Na Ukrajine je poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Premiér sa za brutálny zásah polície ospravedlnil

Ukrajinský premiér Mykola Azarov sa v utorok ospravedlnil za brutálny zásah poriadkových síl proti demonštrantom na Námestí nezávislosti v Kyjeve, ktorý si v noci na sobotu vyžiadal desiatky zranených. Premiér ospravedlnenie vyslovil pred poslancami parlamentu, ktorí rokujú o opozičnom návrhu vysloviť nedôveru vláde.

"V mene našej vlády sa chcem ospravedlniť za konanie bezpečnostných síl na Námestí nezávislosti," vyhlásil Azarov. Pred budovou parlamentu sa v čase jeho mimoriadneho zasadnutia zišli tisíce ľudí požadujúcich rezignáciu premiéra aj prezidenta Viktora Janukovyča pre odklon Ukrajiny od Európskej únie.

Na Ukrajine je poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rozhodnutie vlády nepodpísať kľúčové dohody z EÚ viedlo minulý týždeň k najmasovejším demonštráciám od oranžovej revolúcie v roku 2004. V nedeľu protestovalo v Kyjeve proti vláde vyše 100 000 ľudí, pričom demonštrácie prerástli do blokády vládnych budov a kyjevskej radnice, kde si aktivisti zriadili "revolučnú centrálu".

Na odvolanie vlády je nutných 226 hlasov, pričom väčšinou v 450-člennom parlamente disponuje Janukovyčova vládna Strana regiónov. V záujme bezpečnosti sa pred budovou zákonodarného zboru ráno rozmiestnilo niekoľko tisíc policajtov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu